úterý, března 17, 2009

El Raval

Nachazime se v poslednim, ctvrtem patre poschodoveho domu na bulvaru Rambla del Raval, ve stare ctvrti Barcelony, par set metru od jeji nejcentrovatejsi tepny La Rambly. Ziju si tady s myma milyma spolubydlicima jak na bidylku, ale kdyz sejdu dolu, odehrava se tu uplne jiny zivot..
El Raval je ctvrt plna protikladu, a zalezi na vas, jak se na ni budete divat. Z drivejsich casu preziva povest Ravalu jako te nebezpecne casti města, kde po setmeni není radno toulat se v jejich uzkych ulickach, a ktera je plna kebabaren a "sexy" marokancu, jak by rekl Vojta (Mackuv). Pokazdy kdyz nekomu reknu kde bydlim, se z jejich reakce snazim vycist, jestli se jedna o zdeseni nebo nadseni.)

Tak abyste byli v obraze: Je to zmet všech narodnosti, ale v drtive vestine prevazuji pristehovalci z Afriky/Blizkeho Vychodu. Během dne je v ulicich totalni chaos. V kazdem z pakosskych "supermercados" (malych predrazenych obchudku s potravinami otevrenych snad 24h denne) stoji krome prodavace nejmene další dva kumpani a bud klabosi uvnitr nebo před kramem. A vubec. Mame tu jednu ulici, ktera je vzdycky plna lidi - z cehoz tri ctvrtiny tvori chlápci jen tak postavajici nebo opreni o zed. K tomu, aby clovek zjistil, proc tam jsou, neni nutno chodit daleko... Hned na prvnim rohu ulice, s priznacnym jmenem "Robador", dealuje skupinka cernochu s buhvicim, a o krok dal uz kontroluje esquadra (policie) další pripadné nelegalni ksefty.

Pokud se holka chce aspon castecne vyhnout komentarum typu "hola guapa!" / "guapa.." / "hola?" nebo prehnaneho civeni na vasi osobu, je třeba omezit ocni kontakt na minimum (bryle a sluchatka trochu pomahaji). Takze uz jsem se naucila prehlizet lidi a obcas se stane, ze ignoruju i nejaky to porvavani, nacez jsem narcena, ze jsem zas nekoho nepozdravila..

Ukazky z denniho koloritu teto ctvrte za poslednich par dni: 1/ nalitej chlapek prisatej ke stozarum vlajek na balkone prvniho patra nejakyho domu, kam vylezl buhvi jak. Po chvili prijizdi hasici a snazi se ho z tama sundat. Chlapek nepolevuje. Prijizdi policie. Po 5 minutach me to prestalo bavit, tak nevim, co s nim bylo, ale dnes uz tam nevisel. 2/ dva prosediveli slusne vypadajici turiste s fotakama nesou jeden za hlavu, druhej za nohy rvouci zlodejku. 3/ zatah v baru, kde se strhla bitka...


Tak a ted ta lepsi stranka Ravalu, at si nemyslite, kam ze jsem se to proboha prestehovala :) Do Ravalu jsem i predtim chodila dost casto, protoze jsou tam dobry bary, obchody a MACBA (placek pred galerii, kde se dobre zevluje). Tuhle ctvrt jsem mela projitou uz od zacatku, jelikoz kdyz jsem jeste pracovala, tak to bylo hlavne tady, kde jsem rozdavala letacky do obchodu s vintage hadrama. Ted pracuju hlavne na objevovani baru, i kdyz hezkou cast uz mam taky za sebou.)


Taky je to tady kulturni! Jednou me takhle v sobotu odpoledne probudila nejaka hlasita hudba. Tak si rikam, co se deje, ze by si chicos neco pousteli tak nahlas? No tak jsem aspon byla donucena vstat, vykouknu z okna a tam orchestr! Na ramble pres noc vyrostla mensi stage se zidlickama a hrali tam ctyri hodiny ruzny naslaply jazzovy veci!


Taky je uplne uzasny mit terasu a delat na ni barbecue (nebo se jen tak opalovat). Terasu ma tady skoro kazdej barak, ale ne na vsechny maji obyvatele domu pristup. - Treba my nemame:( Ale nastesti se vzdycky najde nekdo, kdo ho ma.. Az bude tepleji, to teprve budou fiesty mezi antenama!



5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Opalovat prej! Doma prej snezi a tady slunko nevyleze, co je den dlouhej. To je provokace!
Jinak teda zavidim, barcelona je to nejvic kuul mesto na svete!

inzenyrka řekl(a)...

no krasny, nejvic me zaujala ta o polapeny zlodejce, jak to s ni asi dopadlo, jestli ji donesli na policejni stanici a predali do rukou spravedlnosti... bydleni se jevi docela idylicky, tak at to vydrzi! .)
tady v Praze uz je povetsinou hezky,ale pravy jaro to jeste neni, to pocasi proste nemuze pochopit ze potrebuju nosit svoje nove jarni oblecky, desny.

suzan řekl(a)...

rada: sorac za provokaci, nejak si neuvedomuju, jak je asi doma/v anglii hnusne.)

em: zlodejku tam pravdepodobne nedonesli, dost se kroutila. ad pocasi, to ja mam jinej problem - nemam penize na to ty oblecky kupovat.)

Mac řekl(a)...

tak mě dneska ráno na petřinách docela šokovalo. rozhrnu závěsy a vidím 10 cm sněhu a furt sněží...:( hned bych se rozjela do barcelony:) a na raval obzvlast, na nejakou tu pročišťující tortilu (nebo jak se tomu říká) od marokánce...

Anonymní řekl(a)...

no jo, suzan! mas se!.. ale opatrne tam!;)