středa, listopadu 29, 2006

Oh Iran!

Nakladatelství BB Art vydává v těchto dnech první díl výborného comicsu Persepolis. Napsala a nakreslila jej íránská autorka Marjane Satrapi a popisuje v něm své dětské vnímání velkých politických událostí jako byla islámská revoluce roku 1979, přechod od království k Chomejního republice, osmiletá válka s Irákem. Pro autorku jsou ale mnohem důležitější její malé dějiny popisující problémy dospívání ve společnosti s fundamentálně interpretovanou šarí'ou, která vám zakazuje stýkat se s osobami opačného pohlaví, konzumovat alkohol, nosit sukně nad kolena nebo ukazovat na veřejnosti vlasy. Satrapi používá, jak je v nezávislých comicsech běžné, jen černou a bílou, navíc kreslí většinou hodně primitivisticky a její obrázky ze všeho nejvíc připomínají ilustrace k dětské knížce. O to víc překvapí chvíle expresionistického šílenství v pasážích o násilí páchaném v rámci revoluce nebo naopak až secesní ornamentálnost snových scén. Každého pitomce hned napadne, že už něco podobného viděl v Spiegelmannově Maus, a říkám to i já. Určitá míra vykrádání se ale přece očekává a nic to nemění na tom, jak moc na mě kniha zapůsobila.
ObálkaUkázka

Dvěstě devadesát vočí je mimořádně příznivá cena, znáte to, podporujte autory, Vánoce se blíží, no tak si to fakt kupte. Kdo spoří, rád krade nebo je prostě jen svině, stahuje první díl zde, druhý díl tady a potřebný software tu.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

geek comment: cd display neni zapotreni ty cbr faily jsou jenom prekabateny rar, takze staci dekomprimovat a dostanete jpgy

vyznam to ma samozrejme pouuze kdyz chcete tisknout, bo to cd displej neumi

tetraFejla řekl(a)...

geek2geek: Ale CDisplay má zase krásný fullscreen, korekci barev a spoustu dalších funkcí, kterým nerozumím. :-)

standby řekl(a)...

na CDisplay taky nenecham dopustit a trvam na tom,ze kdyz si k tomu clovek pusti vhodnou hudbu a vyhradi si klidnej podzimni vecer,neznam lepsi comicsovej zazitek.z papiru uz dneska ctou jen duchny.
4F: o tom comicsu sem taky cetl,zeby respekt?kazdopadne stahuju!a nemas nahodou comics, kterej byl nedavno kritikama prirovnavanej k jimmymu coriganovi?(nazev sem samozrejme zapomnel,ale myslim,ze vysel tak pred mesicem,dvema)vecery dlouhe,penize zadne.upload by se hodil!

tetraFejla řekl(a)...

jimbo: Opravdu nevím, co máš na mysli, ale dnes sem nahodím nějaký comicsy z poslední doby, který stojí za přečtení. Takže nejprve Blankets, něco pro citlivky: Part 1, Part 2, Part 3.

tetraFejla řekl(a)...

jimbo: Další várka, tentokrát Whiteout, existenciální thriller z Antarktidy. Zde, pokračování Melt tady. Film?

tetraFejla řekl(a)...

jimbo: Speciál The Sandman: Endless Nights, Eisner Award 2004 za nejlepší antologii. Stahuj!

tetraFejla řekl(a)...

jimbo: A na závěr podle všech slušných lidí the best ongoing series a kromě Sandmana asi nejlepší série vůbec, Fables. Zase speciál, Fables: 1001 Nights of Snowfall. Uf.

tetraFejla řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tetraFejla řekl(a)...

jimbo: No tak ještě něco, Pride of Baghdad. Tohle jsem ještě nečetl, mám to ode dneška,ale vypadá to úchvatně a odehrává se to během právě probíhající války v Iráku. Download, recenze.

standby řekl(a)...

4F:chces aby me vyhodili ze skoly?:)diky,az vystrizlivim du na to

standby řekl(a)...

jo a myslim,ze to byly Blankets...

Anonymní řekl(a)...

ja nevim, proc mam takovej pocit, ze jsem tenhle prispevek uz nekde cetl.. filipe, ty pises este nekam jinam?:)

tetraFejla řekl(a)...

No tak Respekt, Karlovi to vyšlo už v pondělí, fruck. :-) Škoda, že jsem si to přečetl až v sobotu ve vlaku.