pondělí, listopadu 26, 2007

There are some things I'll live without

Třicet čtyři dní chci napsat tento příspěvek, o tom všem. Jak zavřeli OiNK a jak pitomě o tom informovala mainstreamová média. Že jsou torrenty na odpis a že je jen otázkou času, kdy nás IFPI a RIAA sežere zaživa. Na tohle jednou budeme vzpomínat jako na zlatý věk. Měl jsem hodně času na přemýšlení a ujasnil si co a jak, už prostě nepovažuji stahování hudby a filmů za krádež v původním slova smyslu, názory právních puristů mě nezajímají. Existuje podstatný rozdíl mezi potenciálními a reálnými ztrátami: na Stardust rád zajdu do kina, Pathfindera stáhnu a zkouknu z masochismu; novou Khoibu koupím a podpořím je na turné, za "Clumsy" bych nedal ani vindru a chci si tím jen řádně zasvinit last.fm; nebudu čekat tři roky, až se nějaká česká TV rozhoupe a koupí Dextera, vybaví ho dabingem s Petrem Rychlým a prošpikujeme reklamou na fernet. Třešňákův článek v předposledním Respektu je jen špičkou ledovce, raději si vyhraďte hoďku a přečtěte fakt konzistentní názor bývalého insidera. A všem, co se podělávají z údajně přelomové strategie Radiohead: je třeba se zklidnit a zamyslet. Ti hoši si jen nechali zaplatit za leaknutou verzi, která by se stejně dostala ven stůj co stůj. Prosinec definitivně ukáže, ale ta deska bude o něčem úplně jiným, osmnáct písniček místo desíti a v kvalitě. "Pay what you want" podle mě vypadá jinak, měli to vydat všechno sakumprásk i s naskenovamým obalem a pak by se vidělo. Teď z toho mám v puse podivně kovovou pachuť marketingové triku, jako by podrazili tu férovou menšinu, která fakt zaplatila. Nebudu o tom psát. Tak o čem tedy? Že Kylie vydala hrozně uječenou, rádoby rock'n'rollovou desku, za kterou by jí Michael s Nickem svýho času nafackovali? Nebo že "2 Hearts" je nejlepší letošní písničkou se stopáží pod 3 minuty? A že UK verze staronové Robyn šíleně uklízí s radio editem "With Every Heartbeat", protože ta blondýnka ze švédského týmu v opalování z ničeho nic začala zpívat jako Kate Bush model '85? Nakonec vás budu jen varovat před Futurama: Bender's Big Score! No tak jsme čekali čtyři roky. Nestálo to za to. There are some things I'll live without.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

pěkně nasranej.... stějně by mě zajímalo kolik lidí tady ví o kterým Michaelovi a Nickovi tady píšeš

Felix řekl(a)...

Kamo, vubec nevim o cem pises, ale cte se to pekne. To zas jo. Brousis styl.

tetraFejla řekl(a)...

Hutchence a Cave. A příště se podepiš, až budeš zase pěkně nasranej. ;-)

Anonymní řekl(a)...

promiň za podpis....
ten tvůj příspěvek mi přišel jako zařvání: "Kdejsou ty staré časy"....
proto jsem napsal že jsi pěkně "nasranej" za všechny ty změny.. :-)
samozřejmě s nadhledem
LUKES

Nika řekl(a)...

ty, ja nahodou pochopila o cem pises, a to se v tvym pripade divim, vetsinou nechapu zhola nic:)
zivot je krutej ze, hehe:)

Anonymní řekl(a)...

upřímně - začíná už to dost smrdět. ideologii legálnosti a nelegálnosti stahování teď ponechám stranou - mezi těmi 1700 lidmi (je to moc nebo málo???) klidně můžu být i já, protože i přestože jsem na dc (před jeho smazáním asi před týdnem, dvěma) zavítal tak max 1x za týden, se svým objemem dat jsem byl stejně zajímavý potenciální terč. voda na mlýn mojí už tak dost rozvinuté paranoie. apropós: prý budete na závěrečné, tak bychom se mohli potkat :-) A apropós 2: byl to Vlasťa, kterého jsem nedávno viděl v kadeřnictví Frik na Velehradské s radikálně změněným hairdem? :-) nebo jsou to pouze mé bludy? :-)

tetraFejla řekl(a)...

No pokud se nechal Plastik ostříhat, tak to teprve budeme vzpomínat na zlatý časy. Koho pak budu nenávidět, já už žádný další hipíky neznám!

STEN řekl(a)...

Ja myslím, že jsem pochopil úplně všechno, mimo části začínající "OiNK a končící "Felix said". Když se budu vyjadřovat k věcem, kterým rozumím ještě mín, tak bych se rád zastal článku Petra Třešňáka:
Výborný článkek popisující jak historii, tak současný stav stahování mp3. Asi nejzásadnější je přiznání, že "nelegální" download písniček zase až tak umělcům neškodí a vytváří jen novou výzvu pro celý hudební průmysl.

Mac řekl(a)...

já bloud sem nevěřila, že futurama může být nicmoc. bylo to zklamání, křečovitej humor, místo děje nekonsistentní sled skečů. tvůrci spolíhali evidentně na to, co může fungovat jenom u živých (lidí jako) herců. že postavy dotvoří nic moc vtipy svou osobností. jenže ty kreslený, jakkoliv populární, nežijí vlastním životem a je v nich jenom to, co tam autoři vloží. tady se jde vyloženě proti srsti, když se tvůrci snaží ukázat to nejlepší z bendera a frye, tak jak ho máme rádi. no nic, neviděla sem to ani do půlky

irigi řekl(a)...

Pokud jsem správně pochopil, o co v tomhle článku jde, tak nesdílím Tvůj pesimismus. Naopak si myslím, že i přes ojedinělé neúspěchy čeká počítačové pirátství dlouhá a slunná budoucnost :-)

Anonymní řekl(a)...

tak ten nick snad mohl dojit kazdymu .. na radiohead mam jinej nazor .. a co se fbbs tyka .. divejte se ozrali, pak je to fajn .. akorat se ke konci moc neorientujete :D