pátek, prosince 29, 2006

parotitis



virus příušnic
obalené ssRNA-viry negativní polarity, helikální symetrie, nesegmentované řád Mononegavirales čeleď Paramyxoviridae rod Rubulavirus virus příušnic(parotitis epidemica) jejich virová povaha byla dokázána pokusy na dobrovolnících, Kristem Hippokrates je dokázal na sousedovic dětech v roce 1935

patogeneze je třeba mít na zřeteli příušnice jsou generalizovanou infekcí která může proběhnout bez postižení sliných žláz, virus se množí ve sliznicích dýchacích cest odkud se šíří do svodných mízních uzlin a generalizuje krevní cestouinfikuje hlavně epitelie vývodůpříušních a ostatních sliných žláz, virus dále proniká do CNS a to přes buňky choroideálního plexu, často postihuje gonády , pankreas, mléčné žlázy a ledviny, vylučuje se slinou močí a sekrety dýchacích cest.

patogenita parotitis epitemica je většinou bebnigní dětská nemoc vyznačující se zduřením slinných žláz, bývá provázena serozní meningitidou akterá je klinicky němá a prozradilo by ji jjen vyšetření likvoru. Pravidelně dochází ke zvýšení hladin sérové a močové amylasy. Orchitis po pubertě je značně bolestivá a bývá příčinou sterility. V prvním trimestru bývá příčinou umrtí plodu. Infekce může proběhnout subklinicky ve 30% případů nebo jako meningoencefalitida.

epidemiologie a prevence Zdrojem nákazy pouze člověk, virus se přenáší kapénkovou infekcí, inkubační doba je dosti dlouhá 18-21 dnů. U nás se očkuje smíšenou vakcínou Mopavac proti spalničkám a příušnicím a přechází se na vakcínu Tritivac proti spalničkám příušnicím a zarděnkám.

laboratorní průkaz HIT nebo KFR(komplement fixační reakce)


PS: orchitis= bacha na koule pánové

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

jestli jsem to spravne pochopil, tak se to prenasi stykem moci se slinami?:)