pátek, března 16, 2007

El Presidente de Bananistan

Po měsících příprav jsme si to včera konečně odbyli, celé město i škola si může oddechnout. Svou návštěvou nás totiž poctil pan prezident s chotí a svitou nohsledů, tvořenou místní i krajskou honorací. Nejvíc se těšil malý Svára, který na kroměřížskou misi pana prezidenta z před dvěma lety dodnes vzpomíná se slzou v oku. Tehdy si totiž na školní kopírce ofotil obraz prezidenta, kopii pak důmyslně vystřihl otvory pro oči a s obrazem upěvněným k hlavě provázkem chtěl vítat prezidenta před Justiční školou, za což mu pak hrozilo vyloučení bez možnosti přijetí na jinou střední školu všeobecně-vzdělávacího typu na území celé České republiky.
Malý Svára se svým hrdinou

Já sám jsem byl pověřen nachystáním improvizované besedy s prezidentem, která se odehrála v k tomuto účelu zvláště zrekonstruované aule. Původně jsem snahu připravit se studenty baterii závazných otázek považoval za vtip a navrhoval jsem, že v tom případě vypracuji i odpovědi pana prezidenta, ale věc nabrala zcela vážný tón, když se mi dostal ro ruky nejen podrobný program návštěvy prezidenta, ale i seznam navrhovaných otázek. V první chvíli jsem zazmatkoval a považoval obojí za materiály prezidentské kanceláře, dnes už ale po mnoha dezinformacích a reintepretacích nejsem schopen zodpovědně říct, kde se vzaly. Itinerář obsahoval kromě několika gramatických chyb ("předá slovo moderátorovy") i tak detailní informace, jako že po skončení diskuse "aktéři sestupují z pódia v pořadí: paní ředitelka (ukazuje prezidentovi cestu), prezident, hejtman". Doporučené otázky pak mezi sebou skrývaly několik skutečných perel, např. "Pane prezidente, základy Evropské unie byly položeny nedlouho po druhé světové válce a to jako prevence dalších evropských konfliktů. Neměli bychom - jako malá země - nyní spíše využít 'drajvu' Německa k završení integrace Evropy? Příští německý kancléř by mohl být třeba nacionalista! A máme opravdu jistotu, že v Evropě již nikdy k válce nedojde? (student - historie, politologie)" Všimněte si především té závěrečné typologie studenta v závorce, která měla zřejmě otázku přiřadit k nějakému vizuálně přijatelnému tazateli. A má nejoblíbenější: "Pane prezidente, jste známý zastánce privatizace. Nemělo by se třeba naše gymnázium privatizovat? (student - recesista)"
Dychtivé pedagožky netrpělivě vyhlížejí prezidenta

Vlastní návštěva prezidenta trvala přes tři čtvrtě hodiny a spočívala v krátkém představení regionálních celebrit a následné besedě se studenty. Hned průchod prezidenta školou byl poznamenán první drobnou nepřijemností, protože děti svými těly nešikovně zakrývaly výzdobu chodob, která byla v posledních týdnech pracně vytvořena. I z toho ovšem plyne poučení pro příště: do školy patří buď děti anebo výzdoba, obojí je zbytečně nákladné. Po vstupu prezidenta do auly jsme všichni přesně podle protokolu povstali a čekali, až se prezident usadí. Čekání mi zpříjemnila nějaká asistentka z prezidentova četného doprovodu, která polohlasem oznámila, že můžeme i tleskat, na což jsem zareagoval hlasitým pokynem "Děcka, prý můžeme i tleskat!" a tak spustil první z vlny frenetických potlesků. Klaus mluvil dobře, je to zdatný řečník. Dotazy se týkaly obvyklých témat typu státní maturity, příčiny povolební krize, spokojenost s Topolánkovou vládou, otevření archivů STB, šance na znovuzvolení a tak. Nejvíc se ale Klaus držel ekologických a environmentálních témat, která ho teď asi pálí nejvíc. Prezentuje se jako konzervativní extremista a některá jeho tvrzení jsou podle mě až za hranicí racionální diskuse: globální oteplování není dokazatelné, ozónová díra se sama zacelila, korupce politiků v ČR v podstatě neexistuje, podíl bývalých komunistických prominentů ve vedoucích funkcích je zanedbatelný, okolní státy nám míru naší politické kultury mohou jen závidět, registrovaná partnerství jsou z nějakých záhadných důvodů nepřijatelná. O jediný rozruch se postaral prezidentův poradce Jakl (ten člověk je mi docela dost sympatický, no je tohle normální?) svým tvrzením, že globální oteplování nemáme zastavovat, protože čím větší teplíčko, tím kratší sukýnky... Na o pak už byl konec a prezident pokračoval v programu setkáním s občany na Velkém náměstí. Ve tři čtvrtě na tři se na náměstí nemohlo sejít nic jiného než obskurní společenství duchen a socek, kteří povykovali, mávali berlemi a vykřikovali iracionální hesla plná frustrace a ublíženosti. Ale to už je jiná pohádka pro jiné čtenáře.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ale ano je to tak :-D Vypadal...no řekněme zvláštně

Anonymní řekl(a)...

svara je maser, jinak chvalim filipe dokonalou ilustraci toho jak veci na skole "chodi".. je to peklo! (student - statistik)

Anonymní řekl(a)...

zajimavej report.:)

irigi řekl(a)...

To bylo na Starém bělidle veselo! Možná dobře, že nic podobného nebylo za nás .. nemám tyhle "slavnostní" akce moc rád.. Ale rozhodně zajímavý!

Anonymní řekl(a)...

chudaci mali studentici, co byli nahnani pred budovu skoly, aby tam poslusne cekali a mrzli. bylo mi jich fakt lito, i kdyz mozna nemrzlo. jeste, ze nemuseli mavat karafiatama..... ze ne?

Anonymní řekl(a)...

Děkuji Pane profesore za Váš článek. Hlavně ta část o minulé návštěvě pana Prezidenta byla velice pravdivá! :-DDD Svára

Unknown řekl(a)...

celé to byla jedna velká komedie… nakonec je ale možná dobře, že otázky byly připravené dopředu – nejsem si jistý, kolik lidí by se zeptalo.
Jinak pan prezident mluvil hezky, když pominu jednu maličkost: obsah. Jeho názory jsou opravdu přinejmenším zvláštní.
Zároveň přidám nějaké ty střípky do mozaiky – pár fotek a komentářů.

Anonymní řekl(a)...

mrmare, ty cedulky na kvitkach me dostali. no holt prezident uz se blizil od frystaku tak honem honem.. co kdyby pan president.. no radsi skoda pomyslet. honem! fakt me mrzi ze jsem tam nebyl.. musela to byt zabavna saskarna. ale verim ze slovek si to neuzije dokud je clenem ustavu..

Anonymní řekl(a)...

Svara. A stejne si borec. Dalsi prizpevek bude o vyletech do Vidne a pripadnych nasledcich.

Unknown řekl(a)...

tak ohledně těch kvítek jsem asi podlehl dezinformaci, prý to není pravda… mimochodem tam ty kvítka dneska byly. Omlouvám se…

Anonymní řekl(a)...

Pěknej popis toho cirkusu, co kolem toho byl.
Možná sem si měl přinýst transparent: Sloužím, lidu! :D

tetraFejla řekl(a)...

Kua děcka kde se tu všichni berete? :-)

Anonymní řekl(a)...

4F: v dnesnim svete kompjutru to tu najde kazdej :))

STEN řekl(a)...

Ja bych osobne tipoval, ze Filip, ucastnici diskuze a vsichni rebelove uvedeni v clanku uz jsou davno zhavymi kandidaty na nepodminecne vylouceni ze vsech vseobecne-vzdelavacich ci jinych instituci a to po tri generace dale. Vse asi projde hladkym hlasovanim profesorskeho sboru (99,98% pro).

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s tím, že všichni zúčastnění/jmenovaní už si rovnou můžou hledat nové působiště, v tom případě bych jim doporučila alespoň ukrást ty kytky a výzdobu, dokud je co,že..(studentka - realistka:))

Anonymní řekl(a)...

4F: Se nedivte když dal někdo odkaz na diskuzi GKM na spolužácích ;-)