středa, března 14, 2007

Je tu někdo? (2)

Stejně jako simcha i emaracana momentálně zažívá neplodné období. Poslední příspěvek symbolicky na poslední únorový den (a ten bude znova až za rok). Pesimistické, říkáte si. Ale stejně jako dan v hudbě jsem i já v psaní příspěvků na emaracaně vysledoval jakousi sinusojdu. Na ten první se nabalí druhý, na druhý někdy i třetí, hotová řetězová reakce. Takže nezoufejte.

Ale k věci. Nedávno jsem navštívil výstavu fotek Ivana Kyncla, věnovanou tématu Charty 77. Nemohl jsem si nepovšimout určitých spojitostí, které nás spojují. Tedy mě a Kyncla. On fotil, já fotil. Oba se věnujeme stejné formě, tedy černobílé, poměrně zrnité fotografii. Oba jsme zažili komunismus i demokracii. Kyncl emigroval do Velké Británie v rámci socialistického projektu nevýměnného vyhnaneckého erárismu, já se chystám do Londýna příští rok v rámci výměnného projektu erasmus (a všechny ty, co dočetli až sem, zvu). Jako divadelní fotograf v Británii hledáčkem fotoaparátu zvěčnil představení Toma Stopparda, já nedávno na jeho hře Rock and Roll seděl jako přibitej v Národním. Přiznávám, že tím veškerá podobnost končí.
Kyncl, neofiálně zván jako "fotograf Charty", je už bohužel mrtvý. Přestože se nelišíme využívanou formou (ČB fotografie), lišíme se obsahem. On fotil disidenty (nebo jejich jména vyrytá na pražských stěnách, pokud právě nebyli doma a seděli za katrem), já fotím Japonce na Karlově mostě, anebo někdy i Karlův most bez Japonců.


IVAN KYNCL ...On fotil disidenty (nebo jejich jména vyrytá na pražských stěnách, pokud právě nebyli doma a seděli za katrem)...


STANDBY ...já fotím Japonce na Karlově mostě, anebo někdy i Karlův most bez Japonců...

Velmi skromná výstava fotek Ivana Kyncla je umístěna v ateliéru Sudka (ne Saudka) blízko Staromáku. Skromnosti přísluší i cena pro studenty a důchodce 10kč. Abych dostál své hypotéze o podobnosti, rozhodl jsem se vybírat stejnou cenu ve svém skromném žižkovském pokojíčku/ateliéru na výstavu s neotřelým tématem a názvem Karlův most. Po návštěvě více než čtyř zájemců budu snad konečně moct obě vystavované fotky (viz výše) vytisknout a na stěnu nalepit.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

10 kc je opravdu prijemna cena. to na vyhlidku na petrovskou vez (je to opravdu jen spousta schodu a vyhled) stoji studenstske vstupne 30 kc!!!! nezda se vam to moc? mne jo, ale preci jen jsem jeste schopna obetovat jednu plzen na blahovce, abych videla to uchvatne brnenske nadrazi z ptaci perspektivy. :-)

Anonymní řekl(a)...

hmm.. vystava na svehlovce a za pouhych 10 kc! to brzo zajedu a po ceste klepnu na ondrejka od vedle, jestli u sebe nahodou necadi.:) ps: predpokladam, ze vystava je otevrena 24 hod. denne, kdyz tu nemas uvedene otviraci hodiny.:)

standby řekl(a)...

ano:z blahovky je vyhled jen na cele brno?ja myslel,ze na cely svet!(po zaviracce)
terez?: je po jedne a porad mame otevreno. ano, nonstop (ale jak rikam,chce to minilame tec 40kc aby byly fotky:)

Anonymní řekl(a)...

ten "anonymous" jsem ja. za to muze ta moje roztrzitost. co uz s tim....(rady typu vem si piluli jsou bezpredmetne)
a soude podle vypraveni.....z blahovky neni nejspis vyhled vubec nikam, coz je na tom to kouzelne. je to neco jako takova bublina, ktera te vpusti dovnitr, ale ven z ni se ti jednak nechce a taky to jde opravdu tezce. :-)

Anonymní řekl(a)...

a já sem myslel že to psal roman. že má zase to svoje transvestitní období ....

Anonymní řekl(a)...

jendo, precti si to jeste jednou a pozorne. urcite si pak vsimnes vyrazu, jako "schopna" a "videla", coz svedci o tom, ze to proste nemohl psat roman. :-)

Anonymní řekl(a)...

ohanet se tady blahovkou je jak mavat svancovi ruzovym hadrem pred ocima. ja tam certa este nikda nebyl!!! udajne nejlepsi hospoda v cechach a skutek utek. nebude zas nekdy brzo nejaka akce praha vola brno a naopak? rad bych se zucastnil:)

standby řekl(a)...

evca:ja to mam s tou bublinou taky,ale v hlave.ta po kvalitnim plzenskem v kvalitnim mnozstvi nic nevpusti,ani nevypusti a po ranu se chysta explodovat.skoda ze ma ta brnenska bublina tak brzkou zaviracku,naposled sem to nestihl:)

Anonymní řekl(a)...

p.s. pro hebu: opet ma roztrzitost. takze uz s tim asi zacnu neco delat, protoze tvuj komentar jsem si precetla, ovsem ne tak, jak byl napsan. pilulky, holky zlaty, snad pomuzou. :-)

Anonymní řekl(a)...

svanca: neskuc! pro priste se vykasli na maroko a rezervuj si dva tydny na blahovce. po financni strance te to nejspis zrujnuje, ale jiste to bude nezapomenutelne. :-)

standby řekl(a)...

nejedete nahodou nekdo na vikend domu?a pak se za vracite do prahy?potreboval bych dovezt nejake tisky,dyztak se mi ozvete,dik