pondělí, dubna 24, 2006

Da Vinciho kód

Nemám nic proti bestsellerům a považuji se za oddaného fanouška Harryho Pottera, ale z přečtení Da Vinciho kódu nemám dobrý pocit. První překlad knihy pod názvem Šifra mistra Leonarda jsem po pár desítkách stran znechuceně odložil, protože překlad individua s podivným jménem Zdík Dušek je podle mého naprosto nečitelný. Měl jsem proto radost, že mé oblíbené Argo vydalo knihu v novém překladu a dokonce v rozšířením obrazovém vydání. Protože ležím v posteli s teplotou, rozhodl jsem se dát knize ještě jednu šanci. Da Vinciho kód je béčková konzumní literatura, která nestojí za přečtení. Dan Brown sice možná vyhrál soudní spor o plagiátorství, ale nikdo mi nevymluví, že je jeho kniha vývarem z Ecova Foucaultova kyvadla a možná i dalších postmoderních knih o konspiračních teoriích. (Stejně jako jsou Andělé a démoni vykrádačkou z trilogie Illuminatus! od Shey a Wilsona.) Navíc to, co Eco ve svém gejzíru nápadů odbude několika větami ("Kdo se vlastně ženil v káni Galilejské?"), Brown těžkopádně roztahuje na pětiset stranách a používá místy argumentaci, která nemůže přesvědčit ani dítě ze základky. Zvlášť mě pobavila opravdu radikální interpretace Disneyho Malé mořské víly jako "devadesátiminutové koláže neskrývaných narážek na ztracené božství Isis, Evy, rybí bohyně Pisces a samotné Máří" a pak ještě vylíčení francouzského prezidenta Mitteranda jako celebrity tajných společenství. Nechci působit domýšlivě, ale Brown mě ani jednou nepřekvapil: hlavního zloducha jsem třeba identifikoval hned při jeho prvním vystoupení na scénu. Hádanky a kryptogramy v knize jsou úplně uhozené, jako příklad může sloužit ta naprosto směšná se zrcaldovým písmem. Krom toho je kniha i strašně prvoplánovitě napsaná a v podstatě každá kapitola končí cliffhangerem; u seriálů mi to nevadí, ale u knihy to působí čím dál trapněji. Na film se teda fakt netěším: pokud Ron Howard ještě zjednoduší beztak primitivní předlohu, čeká nás opravdu pitomej biják. Pokud někoho zajímá celkový přehled omylů a nepřesností v Brownově knize, mrkněte sem. Dost mě taky pobavila stránka "Create Your Own Dan Brown Novel" (tady), na které si můžete vygenerovat vlastní konspirační román. (Mým nejlepším výtvorem bylo Andělé a andělé o pražských satanistech, kteří se snaží britské královské rodině uzmout křížkovku skrývající polohu hradu Camelot.) Na závěr nezbývá než ještě jednou doporučit Ecovu knihu a pro popkulturní nadšence comics Preacher, kde Garth Ennis řeší to samé co Brown, ale za přispění irských upírů se sklonem k alkoholismu, sadomasochistických nácků v latexu, chlápkem s řitním otvorem v oblasti obličeje a pořádnou porcí starého dobrého texaského násilí.

9 komentářů:

Mac řekl(a)...

ja sem sifru mistra leonarda precetla za tri dny. i kdyz to neni nic intelektualniho, tak me to docela bavilo...a tim to pro me splnilo svuj ucel

standby řekl(a)...

ja mel k te knizce odpor uz od dob,kdy na me leo cumel z plakatu v metru. za chvilu to v tom metru zacali vsichni cist! pak to zacali cist i v autobusech, tramvajich,vlacich...a nakonec i doma a vsichni. no ja mam z techto bezceleru strach.ctes protoze ctou vsichni.ctes abys nevypadal jak blbec az se o tom budou vsichni bavit.ctes protoze chces vedet, co na tom ostatni vidi.tak nebo tak proste CTES.bezcelerem k uniformni spolecnosti!sak co,preckal sem foglaromanii,preckam i lea.

Anonymní řekl(a)...

koupil mi to deda kdyz to este nebyl hit a ja to precetl na tri zatahy. bohuzel uz pri cteni mi bylo toho casu lito, jo bylo to napinavy (ja treba zloducha rozhodne neodhalil na zacatku) a extremne ctivy diky tem klifhengrum ale presne jak rika filip - odvar z eca. foucaltovo kyvadlo vyzaduje vic soustredeni a premysleni ale prinasi nekonecne vetsi pozitek. na zadnou brownovu knizku uz nesahnu ale ten film bych klidne zkusil, hanks+tatou, max vyhozeny tri hodiny.

Nika řekl(a)...

cetla sem to uz desive davno, tedy, hned nejak zkraje, ani nevim jak sem se ktomu dostala, a libilo se mito, bylo to napinavy, precetla sem to hnedle.

standby řekl(a)...

cetl tady nekdo Malyho Bobse?

suzan řekl(a)...

ja knizky vetsinou nedavam na jeden zatah, tak by me zajimalo, jestli tuhle jo, az/jestli si ju prectu (kdyz uz to mame doma, ze..)

Anonymní řekl(a)...

mne na to stacila sobota, ale hlavne kvuli tomu, ze jsem od toho fyzicky nemohl utyct. neni to spatny, mohlo by to byt kratsi (tak tretinovy), pak by ten dej mozna nepusobil tak plytce a linearne. dve tretiny napinavy, konec nic moc. kyvadlo je proti tomu uplne jina liga.
4f: mam takovej dojem, ze leonardo psal vazne zrcadlove, protoze se psat ucil sam.

Anonymní řekl(a)...

4f: a te wikipedii se taky neda verit uplne vsechno.. "If Leonardo was homosexual, he must have been rather discreet and certainly not flamboyant". da vinci byl za homosexualitu malem popraven. trestu unikl jenom proto, ze ten druhej byl nejakej slechtic. a vetsinu zivota zil ve spolecnosti o dvacet let mladsiho hosika, kterej po jeho smrti vsechno zdedil, toz ja nevim..

Nika řekl(a)...

malyho bobse sme cetli na komenske nebo ne?