pátek, srpna 05, 2005

Ukrajina 20/07-03/08/05

tak abych vam trochu vic priblizila nas vylet (ptz od radi nikdo nic nechape), tak taky neco napisu. fotodokumentace na blogu stejne nebude, jelikoz jsme bohuzel nemeli digital (tyhle fotky jsou z netu), a jimmy myslim bude po navratu psat hlavne o Krymu. pokusim se byt strucna, protoze nas denik ma jinak asi 35 stran (a je stopro ze vsech nejlepsi, protoze ma i obrazkovou prilohu:).

vylet jsme zapocali v Bieszczadech (polske karpaty), delali tury, bydleli v kempech, kalili. nejlepsi polsky pivo je OKOCIM, ma 7,1% alkoholu a mete! pak taky mete hornikuv drink, ktery vynalezl kuba, ale receptura je prisne tajna, reknete mu, at vam to nekdy pripravi.. hory dobry, ale lidi jak na hostynku :( pocasi tady nic moc. pak uz ale jenom krasne a hlavne hrozny vedra!

z polska se uz presunujem na Ukrajinu, konkretne do Lvova. jen pro predstavu, je to nejvetsi mesto zapadni casti UA, a ma pres 800 tisic obyvatel. ve lvove jsme zevlovali asi 3 dny, a za tu dobu jsme se tu s ukrajinou docela szili (i kdyz je to teda uplne neco jinyho nez cely jeji zbytek). nicmene kdyz je pivko za 10 - 15 Kc a cigarety za 3 - 18 Kc, tak se neni cemu divit..
co se tyce socialniho zarizeni, to v nas vzbuzovalo silne emocialni zazitky, at uz v silene ubytovne ve lvove, nebo na venkove. taky je hodne poznat, ze jste na vychode a kapitalismus/sluzby tu proste nefunguji (i kdyz prodavacky nosi hezke puntikovane zastery). nevkusna "ruska" moda, prazsky tramvaje, krasna architektura, kafe-bary, cyrilice, chaos..

presun vlakem (kapitola sama pro sebe) do Zakarpatske Ukrajiny. krasna priroda - trava zelena a obloha modra jak z wallpaperu z windows, nadherne hory a poloniny, prechody s krosnama, boruvky a jejich sberaci, horske potucky a odpadky, kravy, zpadle vesnicky.. fenomen bonbonu - decka je po nas pochtivaly, my jsme je zcela nechtene dostavali v obchode namisto drobnych. stanujem, ale taky bydlime u jedne babci doma. ma tu sice tv, hi-fi a kazetu ukrajinske skupiny, ktera hraje snad vsechny hudebni styly, ale za chajdou ma regulerni kadibudku. stylova koliba s vynikajicim jidlem a pivem, skvely nanuky za 1 hrivnu (5 Kc). potkavame tu i cechy, konkretne podivuhodnou rodinku z kladna, se kterou se pak setkavame jeste nekolikrat na ruznych mistech. na turach se ridime vyhradne ceskym pruvodcem, zadne znaceni cest tu nehrozi, takze se parkrat ztracime, jinak to ale rosta organizacne zvlada na jednicku.

presun po hrebeni do Kolocavy (ja s radou marsrutkou, ptz jsem nemocna). lidi srdecni, spousta cechu, muzeum Ivana Olbrachta, a samozrejme Nikola Suhaj, loupeznik. zaverecna kalba v temer ceske hospode, vodka s cokoladou nebo paprikou, jak je libo.

ja, rada, rosta a eva uz se odpojujem a nechavame tu traperskou ctverku svemu krutemu osudu. za pouhych 17 hodin jsme doma, rosta s evkou jeste hikinguji (jak jinak nez s "hiking" ponozkama, ktere se osvedcily) ve Slovenskym raji.
co dodat, skvela dovolenka se skvelyma lidma. vychod je vazne hodne jinej a zajimavej. kdyby vas zajimalo, jak se vede zbytku, tak za sebou maji 20-ti hodinovou cestu do Odessy busem, odtud budou pokracovat na Krym. no drzim jim palce a tesim se na jejich navrat, potazmo na ukrajinskou party. predbezny termin je 21.8., misto konani pravdepodobne u radi a vsichni jste zvani!

7 komentářů:

suzan řekl(a)...

rada: tuborga jsem bohuzel nemela, takze nevim (ale mel skvely zatky). jinak mi ty jejich pivka moc nechutnaly, kdyz uz tak toceny - nejvic asi v te kolibe..

Anonymní řekl(a)...

pekne pekne, tak pozitivni post sem od tebe popravde necekal (viz skveli lidi:)
tuborg rulez ale uz sem na nej od kolocavy nenarazil:(

standby řekl(a)...

hornikuv drink se musi mixovat s laskou,know/how je druhotny.navic hornikuv drink muze michat jen ten, kdo ma na hlave celovku a celovka se nosi jedine na helme...takze soo loooong suckers .)
sue>taky obdiv, potom cos zakusila (a ted nemyslim radima)
vzkaz od terky: davaj zpatky leky cos nam vzala!

suzan řekl(a)...

standby: no sice to pro me bylo narocny (hlavne fyzicky) a byla jsem marod, ale ted uz na to vzpominam jen v dobrem.)
terez: ty vitaminy, ja vim - sorry. ale po vit. s alkoholem stejne neni zadnej stav, papriko!

Anonymní řekl(a)...

velmi pekne, takove poeticke.. uplne jsem tu ukrajinu citil kolem sebe:)

Anonymní řekl(a)...

standby: tys mel nekdy celovku na hlave?

Anonymní řekl(a)...

sue, kdybysme se uz nevidely- jsi ma oblibena sestra a pises krasny prispevky. od netu a zradla se krasne vzpomina, co?:)

moje hlava uz je po vic nez ctrnacti dnech solidne vypita.

vecer nas ceka dalsi silena nocni cesta busem. uz ted z toho seru strachy (doslova -ha ha), protoze minule sem nespala ->hodne jsem se bala. viz.jimmyho prispevek