neděle, září 17, 2006

Nápojový lístek

Rozhodl jsem se zúročit léta dřiny při vymýšlení alkoholických drinčíků a vydat krátkou kuchařku receptů. Aspoň ostatní uvidí, co tady my na emaracaně pijeme a přiučí se, zatímco my zkušení si připomeneme některé netradiční nápoje a s láskou se k nim někdy vrátíme. Varování: veškeré zde uvedené pochutiny pijte na vlastní nebezpečí, nejlépe pod dohledem zkušeného internisty. Číslo na pojízdnou dialýzu firmy Sedlák & syn je 737 777 728.

Tetrazelená
Všechny prasárny začaly jednoho příjemného večera, kdy jsme s Pecou, Jimbem a Stanem vynalezly tetrazelenou. Dvě deci tohoto lahodného nápoje na ex se staly klasickým nápojem všech výpitků z našeho blogu a nejen jich. Proč jsme to vlastně začali pít nikdo neví, ale po vypití dvou sklenic padají zábrany a konzument se chová tak, jako kdyby nikdy neprošel socializací: utíká z hospody, odjíždí kontejnerem domů, detailně prohlíží kvalitu asfaltového makadamu, prohlašuje o sobě, že je abstinent, a plánuje, že teď už se bude hodně učit. Renoš tento nápoj nenávidí a při přípravě chodí běžně zvracet. Zvrhlící ze simchy chtěli kdysi kontrovat pentazelenou, ale nepochopili, že se tento luxusní drinčík neusrkává.
Ingredience: zelená, příbližně 0,6 litru na osobu a večer.

Kroměřížská tequila
Zpestřením tohoto kultovního nápoje jsou přísady; pít to se solí nebo skořicí to umí každá lama. Peca doporučuje exotičtější kořeníčka, jako je například sladká paprika, chili, oregáno nebo kari. Skutečným mistrovstvím je pít tequilu s chlebem, který na Maracaně podávají zdarma, pokud si vás při tom můžou točit na video.
Ingredience: tequila, koření, pečivo.

Paulieho sprint
Spíš než o nápoj se jedná o technologii pitného režimu. Paulie, doktor z hor, neustále pod tlakem studijních povinností, se může utrhnout na piviště jen párkrát za semestr a proto konzumuje tempem 10 piv za hodinu. Naštěstí mu to vydrží jen tak 30 minut a potom většinou jede z Trojáku sanitkou.
Ingredience: pivo, Paulie a jeho trenér.

Kompletní servis
Marův vynález, kterým dává obsluze najevo, že si přeje opakování předchozího nápoje. Většinou se jedná o sestavu Johnny Walker plus plzeňské dvanáctistupňové pivo, kterou objedná pro sebe, pro mně a pro všechny ostatní, co to nemají rádi. Nutno říct, že obsluha to nikdy nechápe a objednávku je třeba doprovodit pantomimickým doprovodem. Po vypití kompletního servisu je třeba poplácat se pravou dlaní na zátylku a říct, že vám to dělá moc dobře tady, případně rovnou zmínit užitečnost chlastacího laloku.
Ingredience: Mara.

Pásová výroba
Stejně jako se malé děti dozví, že Ježíšek neexistuje a že na zvonek zvonil tatínek, se teď někteří dozví, jak je možné, že sedím u stolu a přitom to pořád chodí. Vyčerpán neustálým vymýšlením výmluv ("Jdu si odskočit.", "Jdu zaplatit.", "Nebyl tam.", "Nemají to.") jsem se domluvil s Renošem, že bude nosit baňky v pravidelných, pětiminutových intervalech. Lze aplikovat kdekoli, kde vás neznají a proto mají rádi.
Ingredience: alkohol, Renoš nebo jiná servírka.

Žbrnda, kompot, čalamáda
Urážlivé označení pro nápoje holčičího typu, většinou založené na bázi vodky a ovoce. Chlapci nápoj zásadně objednávají jen pro přítomné dívky, na které chtějí zapůsobit svou štědrostí. Je důležité použít dostatečně opovržlivou dikci typu "A tady děvčatům přineste nějaký ty jejich kompoty." Pokud je muž přinucen nápoj pít taky, tak s okatým sebezapřením a zhnusením. Vhodné jsou poznámky typu "Tohle je alkohol?" nebo "A to vy jako fakt normálně pijete?"
Ingredience: jablečný jelcin (například), holky.

Sex ve městě
Nechvalně proslulý drinčík, který vznikl na Kašně a tam měl taky zůstat. Skládá se z toho nejlepšího, co naše země nabízí, tedy ze zelené a broskvové. Pije se samozřejmě na ex a je velmi osvěžující. Stavy po vypití několika sexů ve městě se vyznačují zvýšenou chápavostí konzumenta, kdy do sebe všechno pěkně zapadá. U dívek se navíc zvyšuje všímavost na boty hvězd erotických pořadů.
Ingredience: 1dl zelené, 1dl broskvové.

Brýle
Nápoj původně určený pro znuděná děvčata se postupným zdokonalováním stal ryze chlapským pitím, které ustojí jen necelá 4% mužské populace. Nápoj je složitý na přípravu i na konzumaci. Zvýšeného efektu lze dosáhnout, pokud drink pijete brčkem, nejlépe jich pospojujte několik dohromady, abyste se k nápoji nepříbližili na méně než jeden metr. Varianta s baňkou zelené se jmenuje "Zelený zákal" (název thanx to Eva J).
Ingredience: 2dl pomerančového džusu, 1dl vodky, 1dl griotky.

Vlasťovo šampíčko
Vlasťova teorie, že všechno víno chutná stejně a že Mušketýr za 38,- včetně lahve je stejně dobrý jako rulandské šedé výběr z hroznů 2000 košer, jej vedlo k výpadům na degustátorském poli. Výsledkem letitých experimentům je nápoj chutí připomínající šampaňské (aspoň poté, co projde zažívacím traktem dobrmana). Laciná krabicová sangria se smíchá s pivem, v ideální případě Kozlem 10°. Doporučovaný poměr je 1:1, ale každý přijde na vlastní způsob ředění. Varianta s vodkou a jablkem se jmenuje "Fejlovo šampíčko", varinta se vodkou, zelenou a chlebem pak "Janino šampíčko". Tento nápoj by opravdu neměl být konzumován mimo dosah rychlé lékařské pomoci.
Ingredience: sangria, pivo a další přísady.

To pití co zabíjí
Pivo. Krvesaj. Bez komentáře.
Ingredience: cože?

Balkánské turbo
Připomínka slunného Balkánu na sklonku léta. V tomto nápoji se setkávají dvě tekutiny, které samy o sobě nelze pít: řecká retsina, nápoj založený na bázi octa, a těžké rumunské víno afinata, založené naopak na bázi višňového syrupu. Smísením těchto dvou složek vznikne osvěžující nápoj výrazné chuti, po kterém nevíte, chce-li se vám víc na toaletu nebo do hospody.
Ingredience: retsina, afinata, zvon.

Všem přeji hezký začátek semestru.

8 komentářů:

Felix řekl(a)...

No fuj, vy jste ale prasata.

Anonymní řekl(a)...

:))
Ale na uvod chybi varovani typu "nectete to, pokud mate kocovinu.":)

Anonymní řekl(a)...

ale ty boty byly fakt super :)

STEN řekl(a)...

Je mi uplne jasny, ze jeste za dvacet let se se mnou potahne pamatna historka o detailnim zkoumani poulicnich dlazdic mym oblicejem. Jinak dik za tipy, zaradim si je do sve databaze oblibenych napoju (oodil "nepit").

tetraFejla řekl(a)...

elishe: Sakra, na "Bouchni cokoli" jsem zapomněl. JW + tequilu? Já? Cože? :-) A ještě jsem zapomněl na Anetin vaječňáček se šlehačkou, který se dal obrátit dnem vzhůru a neukápl. Po naředění tullamorkou se to ale pít dalo.

Anonymní řekl(a)...

tak jsem to vsechno prelouskal a nevim, jestli mam byt rad, ze jsem nic z toho zatim nezkusil nebo ne..:) zabanujete mi sem pristup?:)

Unknown řekl(a)...

Co se tyka bouchani,tak bych jeste neco pridal : tak treba ouzo s tonikem (hezky vypada,hnusne chutna), whisky cream stock s tonikem (vyborne chutove,nechutne vzhledove) a novinka kterou jsem mel to stesti potkat v patek...zlatou s fantou...vyborne tak i tak...

standby řekl(a)...

vyborny prispevek.oceni predevsim lidi,co se prave vratili z vinobrani (cetl sem uz vcera a pote rychle utekl schovat se nekam do bezpeci naleven)