čtvrtek, září 08, 2005

Big Brother

Ne, fakt nebudu psát o rádoby reality show na komerčních kanálech. Nebo proč vlastně ne, aspoň se budete moci vyřádit v komentářích.Válí Regina? Je Vladko divnej?
Ale hlavní téma bude nová služba, kterou asi před měsícem spustil gigant Google. Jmenuje se Google Earth a pokud máte rychlý internet (a tím nemyslím zaprášenej modem na dial-up, můžete pozorovat pomocí databáze družicových snímků jakékoliv místo na zemi. Prográmek (11MB) funguje opravdu jednoduduše, sice nutně on-line, ale kvalita satelitních fotek rozhodně nezklamala. Nejlépe zmapovali velká americká města, kde rozeznáte i přechod pro chodce nebo dokonce barvu auta, jako přídavek jsou některé budovy vymodelovány 3D a skvělým táhákem se rozhodně stane zobrazení ohromujícího počtu restaurací a ubytovacích zařízení.
ČR patří do nižší kategorie, lepší kvalitou je nasnímkovaná Praha a poté záhadné chaotické obdelníky jako půlka Brna, Bílé Karpaty a kdo byl sakra někdy v Uherském Brodě (Ungarish Brod), natož aby potřeboval detailní snímky? V těchto "lepších" oblastech si dokonce můžete zapnout bezchybné zobrazení názvů ulic. Bohužel zbytek republiky trochu ostrouhal a polonahé roštěnky na Bajdě opravdu nerozeznáte (věřte mi), ale bazén rozhodně ano. Trochu mě nakrklo, že si město UNESCO nezasloužilo pojmenování na mapě narozdíl od okolních megalopolí jako Hullein, Gottwaldov či Kojetein. Celkově nezbývá než pogratulovat hochům z gůgl dot kom, napoprvé mě to vtáhlo na tři hodiny-podívat se na Rudé Náměstí, najít si náš kemp v Gdaňsku (nekecám), podívat se na bulharské pláže...
A kdo první pozná objekt na obrázku má u mě pivo. Veselé šmírování, šťastný a veselý rok 1984.



off topic: Chtěl jsem o víkendu uspořádat house party, bohužel jsem dost !@$#&* na "kamarády", kteří nějak nevydrželi počkat na mě pár dní s výletem do mých milovaných Tater, takže organizace velmi rychle padla.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

pros'n'cons of being online:) no, stene, snad u tebe mam to pivko. na obrazku je svancova_prozatim_odlozena budoucnost. jen nevim, jestli je to presne karlos nebo blanice. (no, snad to druhy:) co ja neudelam za pivecko zdarma. (ovsem ten patok, co se toci v kamenne maracane pivem nazvat nemuzem)
svanca

standby řekl(a)...

50°s.z.s musi byt bud praha, nebo vancouver.v kanade tak pekny panelaky nemaji, takze ja tipuju LUNU!
jinak sory stene,ale sam vis,ze kdyby se cekalo ctyri dny,tak zas nemuze hafo jinych lidi

Nika řekl(a)...

pekny.pekny,ale vubec netusim co tech par panelaku v polimuze byt.
A nasranej nebud stane, ja loni nejela diktomu ze semv Ut mela zase zapis,mno....stane se:)

standby řekl(a)...

jinak o google earth sem uz hodne slysel, ale dnes poprve vyzkousel osobne naostro.sedim u toho skoro 5hodin a porad me to bavi.zautocil sem na pearl harbor,smiroval simchu v dublinu(ani se neptejte, co zrovna provadel),shodil par kondomu nad vatikanem,nahledl do Zakazaneho mesta,proletel se Grand Canyonem,zmapoval velky americky mesta,zakousl se do ledu v gronsku,zrekonstruoval cestu ukrajinou,plivnul na dve tri pyramidky a nakonec se vykoupal v bagraku.skoda,ze kromeriz neni nasniman podrobneji,mrkl bych se,kdo dnes sefuje na maracane a podle toho se rozhodl jit ci nejit.secteno podtrzeno: zitra prodavam krosnu,pohory a spacak a investuju do placene verze google earth plus.cestovani je prezitek,viva la optical mouse!

Anonymní řekl(a)...

vychytavka dobra, ale radsi program z casovych duvodu ani nestahuju. jinak hrozi, ze se pristi semestr na w. churchilla budu divat jen z webu.