čtvrtek, září 29, 2005

Kultura, tentokráte bez chlastu!

Mno, je skvělý být v Praze, když vám ještě nazačala škola, můžete utrácet cizí peníze (díky terouši!) a máte konečně holku (promiň ondro). Jako chudý student se snažím vehementně najít brigádu, ale ono to pořád nějak nevychází a tak mi nezbývá nic jiného než si zlatomládežnicky užívat a utrácet a utrácet. Tentokráte ne za chlast, ale za kulturu. Hipec v Abatonu mě moc nenadchl, ačkoliv atmosféra byla kulervoucí (bohužel stejně tak i nazvučení), ale bylo to jistě tím, že jsme před koncertem nesmotli brčko, nebo špeka a tudíž nebyli naladěni na tu sprácnou Bow vlnu jako omladina kolem. A taky citelně chyběly legendy brněnského hiphopu Nigga a Ef. Venkoncem patří ráďovi pochvala za bezchybnou agitku. Ve středu jsem se vydal do své oblíbené Langhans galerie na výstavu mexického a údajně nejznámějšího latinskoamerického fotografa Manuela Álvareze Brava. Černobílé fotky plné předkolumbovského mystična, smrtelnosti, vtipu a hravosti, surrealismu a alespoň pro mě fascinující civilizační jinakosti. Pěkné, ikdyž tomu vůbec nerozumím, stejně doporučuju. Studenti 30kč. Mrkni tady.

Poté jsem se šel projít do nějaké františkánské zahrady (skryté hned u Václaváku!) a nahlédl do programu kina Světozor a co nevidím! Pětihodinový křest elitních videoklipů I, II (produkce známých chlápků Gondryho, Jonzeho a Cunninghama), za který by fejla s ráďou komukoliv utrhli nohu (klipy Radiohead, Depeche Mode, U2, Bowieho, Bjork, UNKLE, Massive Attack...).

Měl jsem z toho takovou radost, že jak jsem po cestě na koleje potkal jednoho spolužáka, tak jsem se s ním opil a zapomněl o tom včera napsat. Takže bohužel až teď. Většině pražákům, co zůstávají jsem psal (nebo brácha), ale kdybych na někoho zapomněl tak start v 7pm (120kč, 5hod), kdo nestíhá, tak 930pm (70kč, 2,5hod), Kino Světozor ve Vodičkově ulici (blízko Václaváku). Těším se jak malej kluk! No a dneska ráno tradičně world press photo v Karolinu, tradiční davy návštěvníků, tradiční knedlík v krku, tentokráte hlavně z Darfúru, Tsunami, války v Iráku, Alzhajmrů...na druhou stranu potěší britská reportáž o špatném zacházení s rómy na Slovensku a ňákej ten sport. Každopádně působivé jako vždy. Tak večer v kině (stihnete to?)!

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Technology kingdom has good, bad sides
Recently, there has been quite a dearth of column ideas from you dear readers, prompting me to think you all are either dead or too busy blogging on the Internet to bother to write me.
Yesterday I decided to read some blogs and found yours. Nice blog. I am trying to get ideas on the direction I should go and what it should look like
I have a western theme wedding site/blog. It pretty much covers western theme wedding and related stuff. Come and check it out if you get time

tetraFejla řekl(a)...

O tom Světozoru jsem četl a žádnýmu Pražákovi jsem schválně nic neřekl, aby na to nikdo nešel a já nemusel nikomu závidět. Takže mým oficiálním nepřítelem číslo jedna pro měsíc říjen je ... Jimbo! Jestli o tom někdo bude přede mnou mluvit, jestli to někdo pochválí, jestli někdo přede mnou řekne kouzelné slůvko "Sednaouia", tak je na seznamu taky! Jediný, co mě utěšuje, že si celý set co nevidět koupím ... a nikomu ho nepůjčím ani neukážu. Tak jo, ale Jimbovi ne!

Unknown řekl(a)...

haha,v praze je blaze,haha,ale tolik zenskych na skole jak je ve zline NIKDO nemate!!!! :]

standby řekl(a)...

4F: Reknu jenom tohle: Anton Corbijn, Jonathan Glazer, Mark Romanek, Stephane Sednaoui, ue! Jimbo chválí především Sednaouia. Sorry kamo, vychazi to 10.rijna a ja budu prvni trespaser,co se vkrade do tveho khaki-zeleneho bunkru ukryteho za silem...

toy_machine: nekdo ma rad holky, nekdo zase vdolky. u tebe sem si celkem jistej!

Anonymní řekl(a)...

hej!ja chci do prahy!ne, vlastne do zlina! sakra ja nevim. asi zustanu v brne, holky tu sou taky a kultura obcas taky.
jo a kdyz jsme u toho cunninghama, nepujde nejakej brnak na jeho "projekt" RubberJohny (rubberjohny.tv) - je to takova romanticka komedie se spoustou krasnych lidi..
fléda (26.10.)

standby řekl(a)...

4F: top frtýn
1)Nine Inch Nails "Perfect Drug"
2)Radiohead "Street Spirit"
3)UNKLE "Rabbit in Your Headlights"
4)Blur "The Universal"
5)The Killers "All these Things"
6)Nirvana "Heart Shaped Box"
7)Massive Attack "Karmacoma"
8)U2 "Mysterious Ways"
9)Depeche Mode "Walking in My Shoes"
10)Nick Cave and The Bad Seeds "Straight to You"
11)Eels "Novocaine for the Soul"
12)Henry Rollins "Liar"
13)Mercury Rev "Goddes on a Highway"

Corbijn: 5,6,9,10,12,13
Glazer: 2,3,4,7
Romanek: 1,11
Sednaoui: 8

Čestné uznání pro Propaganda "Dr.Mabuse" (Corbijn)!!!Jinak Nine Inch Nails na prvnim miste,ptz jsem ten klip neznal,ve tme salu a pri dolby surround se pekne bal a mozna si i parkrat cvrkl.Navic je ten klip proste genialni,ale tech je vic.Btw az bude nejaka podobna akce v km, tak ti to taky nereknu!:)

radan: hej!ja chci do Brna!Fleda!

standby řekl(a)...

jinak zrovna posloucham koncert White Stripes,Get Behind Me Satan,Maryland.real player a hobluj!
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4834385

STEN řekl(a)...

Jimbo: soráč, ale z VPD (velmi příjmné důvody) jsem tu fantastickou podívabou ve Světozoru nestihl.
Brava v Langhansu me nejak zvlast nenadchl, zajimavejsi byla vystava Geralda Sloty v prizemi, ktera byla jako vystrizena z Kruh. Brrr.

Mojas: Zoo rulezzz

TM: Ale nekecej, stejně se ti nejvíc líbilo na ČVUTu :)

Anonymní řekl(a)...

fejla: tak 1) tvym nepritelem #1 by mel byt casopis tyden. byla tam na to pulstrankova pozvanka. 2)sednaoui je hadra proti glazerovi!

standby řekl(a)...

STEN: Me zase nedostal Gerald Slota,hodne mi pripominal jednoho ceskyho comicsovyho kreslire (fotky+kresba+choboty,4F bude znat i jmeno),ale je mozny, ze ten se inspiroval prave jim.Napad skvelej,ale podle me by to zvladla pulka Bohunic,lepe.
Maraton omlouvam,tvoje VPD me presvedcily.Klaplo?.)

moja: chodit v praze do ZOO,kdyz mas doma podzamku?nasi legendarni opici,co na vsechny ukazuje samsulaka,znaji dokonce i ve znojme!

tetraFejla řekl(a)...

elishe: Tady si to, elishe, nikdo nepřečte. Svou příhodu o poslechu Sigur Rós při cestě tramvají upršenou Ostravou jsi měla napsat jako příspěvek a ne jako komentář. :-(