čtvrtek, prosince 08, 2005

Berlin Vol. 6 => Renaming berlin.blogšpot.de

Pokud někdo přežije prezentaci Berlína od Jimba Hanzelky, Radima Livingstonea, Elišky Kunsthistorické a ode mě, bude vědět víc než většina průvodců po německým Hauptstadtu:
Co nás omezovalo:
1) Zima: Nevím kolem jakých teplot se pohybovala teplota u vás v protektorátu, ale na severu jsme byli donuceni sáhnout ke všemu použitelnému oblečení (aneb kolik si na sebe navlečeš triček a ponožek.
2) Ceny: Člověk se nechce omezovat, ale vypláznout 250 za výhled z trošku většího Žižkovského vysílače se nikomu nechce. Někdy se dalo ušetřit (no je mi jen 18, věřte mi; dobrovolné = hahaha apod.), někdy ne, třeba při pokusu o proběhnutí na stadión pro finále WM 2006.
3) Únava: Celý třetí den po ehm kratším spánku proběhla tour po berlínských muzeích. V reálu to vypadalo tak, že jsme vešli do foyer, vyvalili se na první lavičku, obdivovali výzdobu a příležitostně se posmívali odhaleným antickým sochám. Ale abych Shewatorovi nekřivdil, zatímco já jsem rozvíjel „mezinárodní vztahy“, prošel určitě skvělou sbírku umění 19. století.

Co nás naopak nakoplo:
1) Památky a spol.: Opravdu se vyplatí rozhlédnout se z kupole Reichstagu, zhrozit se nad výstavou v bývalém velitelství Gestapa, projít se po nádherném bulváru Unter den Linden (proti kterému vypadá pražská Pařížská jako kroměřížská Rumunská), toulat se po Technickém Muzeu nebo si zařvat na 80 tisícovém svatostánku fotbalu.
2) Berlíňané: Žádní odměření, povýšení a uprdlí Němci, ale národ který ochotně bez požádání pomůže bezradným obličejům s dopravou a orientací. Čekal jsem, že v klubu bude aspoň chování sekuriťáků standartní, tedy jamamsvalytaknamenecumtakblbetyxistenebomasposrande. S úsměvem nám byly zabaveny český kozlíky, a i přes výslovný zákaz na dveřích jsme si je mohli čučácky vypít venku. Dokonce i němečti skini (ti původní) posedávájí na baru, popíjejí třetinky, plácají se po zadku a při odchodu na vás kamarádsky pokývnou.
3) Doprava: Nadzemkou, podzemkou, kamkoliv, kdykoliv, 9 linek, do půl hoďky. Když se k tomu přidá štěstí, jako třeba když se v neděli o půl šesté ráno(!) zastavil revizor metr ode mě a já tak neztratil částku výše mého ročního rozpočtu, není si na co stěžovat.
4) Hostel Generator: Za 11 žetonů tvrdé měny za noc jsme dostali pěkný pokoj pro 8, multikulturní spolubyly, obrovskou snídani a mrkvičku na záchodě. Našemu Babylónu uštědřil Radim nefalšovaný kulturní šok, když si začal pěkně vevnitř ohřívat plechovou fazolovou lahůdku na vařiči v nefalšovaným ešusu. Australana a Kanaďanku to sice trochu vyvedlo z míry ale náš škatule-škatule-hejbete-se-pokoj už vsublimoval hodně, matně si pamatuju slovenskou technařku a Radim nějakýho černocha.
4)Klub Magnet: Jít do Magnetu a umřít.
5) Sverige. How are you doing?

3 komentáře:

standby řekl(a)...

:)))

tetraFejla řekl(a)...

:)))

Anonymní řekl(a)...

:)x