sobota, ledna 13, 2007

Projekt 100: Taxidermia

Nechala sem se zlákat 90% hodnocením na csfd a několika nadšenýma recenzema v pár periodikách, vlastně všude samá chvála. Novodobé dějiny maďarska v hávu komedie. S mým subjektivním dojmem se nejvíc shoduje bezprostřední hodnocení mýho kamaráda po shlédnutí filmu: megasračka. Prvoplánová slátanina, nudný sled nechutností za hranicema kýče, tipovala bych tak na úrovni saw 7 (jestli bude). Přičemž vše ve filmu graduje. První úlet, oheň místo spermatu, proboha proč? Dítě s prasečím ocáskem? Zřejmě jenom proto, aby mohl být detailně ustřihnut. Blicí orgie v druhé části patří k těm pár věcem, na který se můžu dívat i já, nicméně žádný pozitivní zážitek mi to nepřináší. Všechno završuje poslední třetina o vycpávači zdechlin, kterej nakonec efektivně vycpe sám sebe, což byl opravdu vrchol. Ne, moment, úplnej vrchol, kterej Taxidermii srazí na dno kinematografie, je závěrečný proslov o Lajosovi Balatonym, a zároveň závěrečná snaha všechno pozvednout na metafyzickou intelektuální úroveň. To, co se film snaží vyvolat, je znechucení a vzbudit lítost, což z nás loudí útrpný pohledy hlavních postav. Já sem je litovala hlavně proto, že v takové kravině hrajou.

18 komentářů:

standby řekl(a)...

krasnes to vystihla (teda mam ten pocit,nevidel sem to).taky sem se divil tem 90procentum na csfd,ale stacilo si precist par komentaru tech samozvanych radobyznalcu a tusil sem,ze to pseudotlachani o navratu nove madarske vlny bude spis..no sracka,jako ten film.malem sem na to s dimou sel,taktak.je cas odpoutat se od vsech hvezdickovych a suprprocentnich hodnoceni,asi.nebo ja nevim,chte nechte se jimi nejak podvedome ridim: co ma nad 80procent,nemelo by byt sracka(coz u tohoto filmu ocividne neplati).vetsinou to vychazi,teda pokud tam nenapise prvni komentar radobyguru vsech ostatnich epigonu,kterym neprijde trapny ve svem vesmes opsanem komentari odstranit ani ty gramaticke chyby,co tam on,prvotvurce,naseka.holt,kdyz nejakej magor napise,ze je to kult,tak je to pro ostatni magory-epigony must-see a s tim se odviji i dost zajimave nadhodnocene hodnoceni(?).otazkou je,jestli se ti lidi na to vubec divaji.a druhou otazkou,jestli je vubec nutne film videt,aby ho dotycny mohl hodnotit.v postmoderni dobe asi ne.ja treba poznam dobry film podle toho,jestli ho distribuuji i do afriky,protoze tam moc filmu nedavaji.takze tam lifrujou asi jen ty nejlepsi.ale kdo vi,treba se taky pletu.kazdopadne macku,dobrej namet k diskusi,myslim:)

Anonymní řekl(a)...

no asi na to nepujdu, asi se na to ani nepodivam, ale, maci, na plese si spolu zatancujem, oka?:)

Anonymní řekl(a)...

standby: kua, me zas prinde zvlastni hodnotit film, kterej clovek nevidel (sice ten fakt priznat, ale hned ho jako marginalni odsunout stranou) ... to je snad teda jeste vetsi hardcore nez ta pseudointelektualni hvezdickva exhibice, jen tak dal kamaradi :)

ps tvoji reakci sem jeste necetl, ale je blba

Mac řekl(a)...

rloomer: mam takovej pocit, ze trailery se vyznacujou tim, ze sou dobry. nebo taky negativni definice, jeste sem nevidela spatnej trailer

Anonymní řekl(a)...

nedelni rano na marakane...

pleva řekl(a)...

rloomer:tanenbaums..parada..videla jsem to uz davno..proto se taky muj spaci medved jmenuje buckley;)skoda,ze tak blbe umrel:(

Anonymní řekl(a)...

heb: Hodnotit film, který člověk neviděl je samozřejmě blbost, ale Kubův komentář je spíš o vypovídací hodnotě hodnocení na ČSFD. A je pravda, že u tohoto filmu tam ty komentáře připomínají soutěž o to, kdo dokáže spojit co nejvíc cizích slov v rádoby smysluplnou větu.
Příkladem budiž: "Člověk je zvíře beznadějně zapletené do sítě atavismů, ovládané nevědomým freudovským ID" nebo "vzhledem k přechodu od surrealismu k hyperrealismu je nepatřičné filmu vytýkat laciné lpění na všech možných i nemožných bizardnostech a nechutnostech"

standby řekl(a)...

heb: zkus si ten komentar precist este jednou a pomalej,o tom filmu tam padla jedna veta

rosto: tak,aspon tys to rosto pochopil. bohuzel nejen u tohoto filmu.je to vsude..nejhorsi je,ze kdyz stahuju (legalne) nove filmy,tak se tim procentovym hodnocenim stejne ridim.holt pruser,takocva taxidermia. (nakonec lahudka pro heba:)

Anonymní řekl(a)...

maci, pises povedeny recenze! mela bys to delat casteji!:)

Anonymní řekl(a)...

komentar ctu jeste jednou a pomalu a tato uvodni pasaz: krasnes to vystihla (teda mam ten pocit,nevidel sem to).taky sem se divil tem 90procentum na csfd,ale stacilo si precist par komentaru tech samozvanych radobyznalcu a tusil sem,ze to pseudotlachani o navratu nove madarske vlny bude spis..no sracka,jako ten film.malem sem na to s dimou sel,taktak... mi prijde jako to k cemu pisu: hodnoceni filmu, kterej sem nevidel (ze si delas nebo nedelas nazor podle hodnoceni magoru z csfd je jina vec - v tech nekolika radcich se vyjadrujes i k tomu filmu jako takovemu). navic, protoze marcela v tom puvodnim prispevku primarne nepise, ze hrozny sou hodnoceni na CSFD ("nechala sem se zlakat" je jedinej odkaz na hodnoceni csfd), ale v 90 procentech prispevku pise o tom, ze film je sračka a ty zacinas komentar ?"krasnes to vystihla....". toz nevim, asi sem to nepochopil, mozna ctu opravdu moc rychle (a navic vsechny pismenka).

Anonymní řekl(a)...

Taky na CSFD hodnotim filmy a souhlasim s tim, ze nektere spatne kousky jsou dost nadhodnocene. Podle me je to ale hlavne z jinyho duvodu, nez psal Kuba, i kdyz s tim Kubovym taky souhlasim. Nejdriv jak to funguje: je tam ZVLAST hodnoceni a psani komentaru (ktere pisou samozrejme spis nadsenci, tak je toho nepletme). Hodnoti se 0-5 hvezdickami, cimz se udeluje filmu 0,20,...,100 procent, vysledne hodnoceni je pak prumer. Jen tak mimochodem - nemyslim si, ze by nekdo hodnotil film, ktery nevidel.

Kdyz hodnotim film, tak se nejprve rozhodnu, co mu dam a pak se divam na hodnoceni ostatnich.. Ale priznavam, ze kdyz treba vaham mezi dvema hodnocenimi, tak se nekdy podivam a pak uz se podvedome ostatnimi ridim. Druha vec je, kdyz si nekdo na CSFD najde dobre hodnoceny film a podiva se pak na nej. Myslim, ze tohle doporuceni casto zpusobi, ze se mu ten film skutecne pak vice libi. Takze princip "guru a epigoni" asi bude fungovat, ale rekl bych, ze nezpusobi v hodnoceni vetsi odchylku nez cca 5-10 procent.

U zmineneho filmu je to ale podle me jiny pripad. Hodnotilo jej totiz jen 55 lidi, takze pujde hlavne o ty, kteri si jej aktivne vyhledali, treba proto, ze se jim ten styl libi. A pak ho hodnoti kladne. Nic to ale nevypovida o tom, jak se bude film libit prumernemu divaku. Kdyby to davali v televizi, tak jde hodnoceni rapidne dolu.
Zde
ilustrativni ukazka dobre hodnoceneho nemaintreamoveho filmu :).

Jinak kdyby nekoho zajimalo moje hodnoceni, mate ho mit. Doufam, ze me kritika nerozsape..:)!

standby řekl(a)...

heb: (uvod)jo mas pravdu v tom,ze sem to mohl napsat presneji a ta uvodni pasaz(sem ani nevedel,ze pisu komentar s uvodem,stati a zaverem,hezke:)opravdu muze pripadat nekterym lidem jako hodnoceni toho filmu.ale.rekl bych,ze ti lidi bud nedocetli do konce,anebo se nepodivali na text v cele jeho komplexnosti(ano komplexnost,da se delit na pasaze)a nevystihli jeho hlavni myslenku.

(stat) pokud ovsem vezmu v potaz svou nepresnost(ktera se sem tam kolem jedne ranni u me bezdecne dostavuje,nutno dodat,ze nekdy i z urcite rozsafnosti),tak se trosku divim,ze me nejaky hnidopich nenarkl z podivneho hodnoceni filmu z hlediska jeho distribuce do afriky.protoze to sem nemyslel tak uplne vazne (omlouvam se vsem tem,ktere sem ted zklamal).stejne tak i ten hlod o postmodernosti(hebe,dyt ja se na ty filmy divam.hodne a rad.i ted, v postmoderni dobe).taky z meho textu mela vyzarovat lehka nadsazka.zrejme se to nepovedlo a to je jen a jen moje chyba.

(zaver).co rici zaverem? snad si jen tak trochu zabilancovat.i ranni komentare by sve argumenty mely dostatecne podlozit a ne jako v mem pripade vycucat z prsu a vyvarovat se jakekoli neakuratnosti.stejne je to i s emocemi.
na druhou stranu si stojim za tim,ze by jejich ctenari meli cist nejen vsechna pismenka (o ryhlosti at si kazdej rozhodne sam),ale take mezi radky.a treba i vystihnout pointu, kterou jednou muze byt treba relevance a uroven hodnoceni na csfd a podruhe treba i nevinna snaha vyprovokovat diskusi...

standby řekl(a)...

martin: spatne kousky nadhodnocene,dobre kousky podhodnocene:uz z hlediska subjektivity muze nekomu spatny kousek pripadat dobrym a to jeho udajne nadhodnoceni se mu muze zdat navic jeste jako podhodnoceni.o tom zadna:)ale to uz by mohlo vyprovokovat nekonecnou debatu o celkove potrebnosti hodnoceni a jeho smyslu,ze...

jinak ten mechanismus komentaru a hodnoceni si jeste docela pamatuju z dob,kdy do toho byl zazranej bratr a je pravda,ze sem mezi hodnocenim a komentarem ve svem komentari nerozlisoval:chyba.at si kazdej hodnoti jak chce a co chce,ale at aspon "neopisuje",o pak samo hodnoceni ztraci smysl (jestli ho teda nekdy melo).

co se tyce taxidermie,tak to urcite neni mainstreamovej film,ale vzhledem k tomu ze jej davaji v ramci projektu 100,tak bych rekl,ze jej uvidi dost lidi.teda dost lidi na to,aby mezi nema byla spousta lidi,co se zas az tak filmem nezabyvaji (teda asi neco jako mainstreamovy divak(?)a treba se na nej ciste hypoteticky prichomitli nahodou (stylem: hele,co dneska davaj v aeru/svetozoru/evaldu/.../...? hele, nevim,ale pry se tam nekdo vycpe? takjo,serepes,dem na to).v televizi by urcite dostal sileny hodnoceni (vlastne si osobne myslim,ze by nedostal ZADNY hodnoceni.protoze by ho davali na dvojce o pul ctvrte rano,kdy se divam na filmy jenom ja a to jen kdyz je volnej pokoj v prizemi a funguje kabelovka.a ja se hvezdickoveho hodnoceni bojim,protoze to neumim.)stejne tak by zase naopak na csfd tradicne podhodnocovane soucasne ceske filmy (a predevsim komedie)mozna byly v potencialnim televiznim hodnoceni vyzdvihovany do nebe...kdo vi.ale asi urcite mas pravdu,ze po shlednuti filmu jej hodnotili z naproste vetsiny fandove,kteri pravidelne na csfd pisou.pro me je podivna ta jejich nazorova shoda.ale je mozne,ze je ten film fakt takova bomba,ze proste okouzlil vsechny nadsence a nevykresal ani jiskricku zdrave kritiky (nojo,zni to socialisticky).

no a tvoje hodnoceni je jen a jen tvoje vec:)ja bych treba urcite nedal Walker Texas Rangerovi dve hvezdicky a Sveraznemu lovu jen jednu.spis naopak,myslim uplne naopak.jako tak naopak ze odpad! a 4/5 hvezdicek,kdybych ty hvezdicky jako umel davat.ale to ja neumim...ale sem rad,ze to nekdo umi a dela to,protoze jak rikam,stejne nato jaksi povedome vetsinou dam...

standby řekl(a)...

nojo,sem zase v hotelu:)

Anonymní řekl(a)...

standby: prosimte, uz nic nepis. vcera mi brecis do telefonu, abych s tebou neprestal kamaradit a dneska me chces podsouvat nejakou neznalost meziřádkoví. je mi to trapné, ale kdyby ses jenom omluvil, prostě zpříma a hrdě, možná bych se nad celou věcí ani nepozastavil. ty mne ale nutis hodnotit celi nestastny incident jinak. nasledky si pricti sam.

Anonymní řekl(a)...

standby: sry, vzdycky to ctu az do konce, ale na tohle ted vazne nemam:) jdu se namocit do hermanku

standby řekl(a)...

heb: fakt sem brecel?a je ze ty slzy stesti neslysis (potom,cos mi konecne slibil,ze uz se se mnou nebudes kamaradit a slezes z toho hromosvodu panelaku na hajich(dyt byla zrovna strasna bourka!))
svanca: az budes mit 6nocnich v 9dnech,tak si nejakou tu hodinku na blbosti taky urcite najdes:)

Anonymní řekl(a)...

jana:nevim proc,ale jak sem uvidela, ze macek pise kritiku na film,tak mi bylo jasny ze bude negativni