středa, ledna 24, 2007

Výběr z četby I.

Podívejme se spolu na želvu a orla.

Želva je tvor, který žije na zemi. Není možné žít tak blízko země a nebýt pod jejím vlivem. Obzor naší želvy není dál než několik centimetrů. Do vínku dostala právě takovou dávku rychlosti, jakou potřebuje k tomu, aby mohla honit zelný salát. Zatímco se kolem hnala evoluce, přežila želva jen díky tomu, že je minimálně nebezpečná jako zvíře a maximálně nedostupná jako potrava.

A pak tady máme orla. Je to tvor vzduchu a vysokých míst, jejichž obzor je až na okraji světa. Zrak má natolik bystrý, že dokáže zahlédnout hemžení malého pištícího tvorečka z výšky stovek metrů. Zosobněná síla, vtělené ovládání. Blesková smrt na křídlech. Zobák a pařáty, které stačí k tomu, aby si sám pochutnal na čemkoliv, co je menší než on sám, a utrhl nějaké sousto i z toho, co je větší.

A přece dokáže orel prosedět celé hodiny na skalní římse a pátrat pohledem v královstvích světa, dokud nezahlédne vzdálený pohyb. Pak začne zaostřovat, až zaostří na malý krunýř, který se pracně posunuje kupředu mezi sporými křovisky tam dole v poušti. A pak se vznese.....

O minutu později zjistí želva, že jí zem zmizela pod nohama. A poprvé v životě vidí svět ne z výšky pěti centimetrů, ale z výše stopadesáti metrů a pomyslí si: Jakého já to mám v orlovi skvělého přítele.

A v tom ji orel pustí.

A téměř pokaždé se želva zřítí a najde na zemi smrt. Každý ví, proč to želvy dělají. Přitažlivost je zvyk, kterého se těžko zbavujete. Nikdo neví, proč to dělají orlové. Želva je skvělé jídlo, ale když vezmeme v potaz námahu nutnou k jeho získání, je jednodušší jíst prakticky cokoliv jiného. Orlové prostě nacházejí potěšení v trápení želv.

Faktem je, že je tady jedna věc, kterou si orlové neuvědomují. Podílejí se na poměrně drsném systému přirozeného výběru.

Přijde den,kdy se želvy naučí létat.


Terry Pratchett, MALÍ BOHOVÉ
Talpress, spol. s.r.o., Praha 2001

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

mam rad bajky

Anonymní řekl(a)...

ja mam rada vsechno, kde hlavni v hlavni roli vystupuji zviratka.

Unknown řekl(a)...

mam rad vsechno co napise vlasta...

suzan řekl(a)...

z bajek vetsinou plyne nejake mravni ponauceni. v tomto pripade ho spatruji v tom, ze orlove jsou svine a zelvy se jednou nauci letat. je to sprave, vlasto?

Felix řekl(a)...

susan: No, ja myslim ze je to tak jak rikas.

Ale neni to zadna bajka. Je to uvodni pasaz te knizky ktera vubec neni o zviratkach a proste se mi hrozne libila, tak jsem se s Vami o ni chtel podelit.

Anonymní řekl(a)...

felixi, nekaz to, ja myslel, ze to ma hloubku..

standby řekl(a)...

mel bych si rychle jednu koupit,az zacnou letat,pudou ve zverimexach na dracku.nenapsal kdy..

Anonymní řekl(a)...

a bude i vyber z cetby II.?
a budou tam zase zviratka?
i kdyby to o zviratkach vubec nebylo? :-)

Anonymní řekl(a)...

to je dobry

Anonymní řekl(a)...

simcha: no tys uz nam panacku dlouho nenapsal zadnou vtipnou bajecku.. chapu, muzam vyschla medovina. co takhle zacit strilet do vlastnich rad, at se pobavi i kamaradi, ha?:)

Anonymní řekl(a)...

jinak, je to vice nez dobre.
cetla jsem od neho "zajimave casy" a moc me to nenadchlo.

Anonymní řekl(a)...

OFFTOPIC: Renošu, přehoď prosím e-maracanu na novou verzi, která používá Google Accounts. Pokud to neuděláš, tak nás za chvíli asi zruší. Já sám se už nemůžu nalogovat a za chvíli to postihne všechny. Děkuji!

Anonymní řekl(a)...

Tak Renos je nemocnej tak jsem to udelal za nej, prihlaseni na admina je tedka nove na muj mail:sevcikradim@centrum a heslo stavajici.
Vy ostatni si udelejte google accounty a zmente ucty na new beta! jinak RTFM!

tetraFejla řekl(a)...

Díky, Ševe, funguju.

Felix řekl(a)...

Cože?