neděle, května 21, 2006

Macek vs. Rath

Jak sedim doma a učím se, zpestřují mně to jenom občasný výstřelky domácí politiky. Sice už s tím přicházím trochu pozdě, ale co si o tom incidentu (http://zpravy.idnes.cz/macek-napadl-ministra-ratha-na-setkani-se-zubari-fti-/domaci.asp?c=A060520_092054_domaci_ton) myslíte? Měla sem za to, že si o Mackovi teďka každej musí myslet, že je naprosto mimo, že tyhle věci nepatří do politiky a na veřejnost a že by z toho Klaus měl vyvodit aspoň nějakej závěr, ale po debatě s Kashou a taky co sem viděla průzkum mínění na idnes, kde převážná většina lidí je na straně Macka, by mě docela zajímalo, co si o tom myslíte (zastánci Tesca a ti druzí:) . Nechápu, jak někdo může tohle schvalovat jenom proto, že třeba Rath, když to řeknu hodně eufemisticky, není zrovna sympaťák. Taky neříkám, že to byla nějaká nakládačka, ale bylo to podle mě ubohý...

21 komentářů:

suzan řekl(a)...

myslim, ze to bylo hodne ujety - uz jenom proto, ze to byla podle jeho slov "soukroma zalezitost" by ji mel resit v soukromi ? jinak ratha ani paroubka, uprimne, rada nemam

STEN řekl(a)...

Pro me to byla asi ta nejubozejsi vec, co jsem kdy v ceske politice videl. Ale Macek se svym chovanim agresivni postizene opice predcil i Kavana, Kotta a Ratha.

Anonymní řekl(a)...

ja jsem rad, ze se konecne nasel nekdo, kdo tomu namyslenymu hajzlikovi jednu vrazil. pan rath si totiz mysli, ze muze beztrestne urazet kdekoho. kdyz ministr vlady cr plive verejne v novinach na manzelku nejake soukrome osoby, nic jinyho si ani nezaslouzi. na nektery lidi bohuzel nic jinyho nez jedna poradna vychovna zednicka neplati. kdyby nekdo tak sproste urazel me a mou holku, tak ji ma taky. akorat to mel macek udelat jinak. pekne jednu do zubu, aby se pak rath musel nechat osetrit od nejakyho toho protestujiciho zubare.. a pro pos, macek uz ctrnact dni verejne tvrdil, ze si to s rathem chlapsky vyridi pri nejblizsi prilezitosti. ze se mu pan rath upenlive vyhybal, neni jeho chyba..

Anonymní řekl(a)...

a doufam, ze se brzo najde nekdo, kdo vrazi zleva zprava tomu nabubrelymu praseti, co mame za premiera. ten clovek pak bude muj hrdina.

Felix řekl(a)...

Pro mně je to ukázka absolutního primitivismu a ubohosti.Navíc mně zaráží to, že si někdo něco takového dovolí na člena vlády ČR. Stát se to v USA, ochranka Macka na místě zastřelí.

Anonymní řekl(a)...

ja nevim, za verejnou urazku verejnej pohlavek, co je na tom divnyho? nebo by snad bylo lepsi hnat to pres soud (tzv. facka zalobou), kterou by rath po trech letech tahanic prohral. nacez by v rudem pravu verejne otiskl na devate strane kratkej omluvnej inzerat, placenej z kapes danovych poplatniku, jak svyho casu zeman.. mne to proste prijde rychla a efektivni reakce na sprosty chovani. to ze tak jedna clen vlady je tristni. to ze tak soukroma osoba, mi nepripadne divny.
a jinak jsem rad, ze nejsme v americe, protoze bych nechtel, aby se lidi strileli za pohlavkovani. a navic neslysel jsem, ze by v americe ministri beztrestne urazeli obcany. ale co ja vim..

Mac řekl(a)...

svanca: "rychla a efektivni reakce" to me prijde to posledni. byl to promyslenej tah, kalkuloval taky s tim, ze Rath neni zrovna oblibenej. nezastavam se ratha, ze ho urazel, ale prijde me to spis teda nez nejaky chlapsky vyreseni sporu jako dost detinsky...
mojma: a rozhodne bych nechtela, aby tohle udelal kachna, taky me tim argumentoval...(tak ho neprovokujte:)

tetraFejla řekl(a)...

Macek se samozřejmě zachoval neadekvátně. A) Napadl Ratha zezadu, B) nežijeme v době kamenné a osobní spory lze řešit i jinak než fyzickým napadením. Nemělo by se ale zapomínat, že hlavní sviní celého případu je Rath. Jen pro připomenutí: "Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem... A najednou pak se oženil za ty miliony. Já mu to docela přeji. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze." Tahle věta neuráží jen Macka, ale především jeho ženu. Takové útoky na "civilisty" jsou v jiných zemích nemyslitelné. Pro srovnání: Kerry a Bush do sebe před posledními volbami mydlili kde čím vším, ale nikdy nezapoměli poslat kompliment manželce protivníka.

Mně celý ten incident připadá zajímavý ještě z jednoho důvodu: jak politické názory podmiňují vnímání téže situace. Zatímco já jsem na tom videu viděl Ratha, který dostal nakládačku a absolutně to nezvládl, Vlasťa pochválil Rathovu fyzickou kondici, tvrdil, že druhou Mackovu ránu dobře vykryl, a nakonec řekl, že musel být v mládí solidní bitkař. Respekt to vidí ještě jinak: "Rath po Mackově pohlavku vyskočil, chvíli zkoprněle stál a potřásal hlavou a pak okolostojící raději oba muže od sebe oddělili." Kam se poděla objektivita? Jak to tedy vlastně bylo? Opravdu jsem viděl něco jiného než Vlasťa a Ivan Lamper?

Mimochodem: Respekt se jako jediné periodikum Macka zastalo. Na obálce nápis "Chvála Mackova pohlavku", samotný článek na str. 3 se jmenuje "Facka, která sedla" a dočteme se v něm například, že Macek "vyprášil drzému ministrovi kožich" a že se jednalo o "civilizační facku". No, nemusím s nimi souhlasit úplně vždy.

paul řekl(a)...

u nás doma se rodiče smáli, byli rádi , že někdo tomu nabubřelímu hajzlovi dal do držky, protože on a jeho pan chlebodárce(pan premiér), jsou mezi námi pěkněsprostí a nestydí se urážet kde koho. Podle mě faqcka byla pěkně trefená, souhlasím se švančou a sfejlou, rozhodně ne se Stanem a spol. Rath si o jednu pěkně dlouho koledoval a konečně se našel někdo kdo mu ji dal, takže chvála Mackovi

Anonymní řekl(a)...

rath si sice koledoval, ale macek to klidne mohl vyresit nekde verejne po srazu..souhlasim s mackem, susan atd.
a na svancovi me tesi, ze by se kvuli me popral (coz se vlastne v minulosti uz parkrat stalo.:)

Anonymní řekl(a)...

Chlapsky vyrizeni zalezitosti pomoci pohlavku zezadu? Ten Macek je ale chlap - vic takovych pitomcu!

Anonymní řekl(a)...

Teda,ja jenom ziram...Kdybych ty konemtare necetla,tak bych asi neverila,ze muze mackovo chovani nekdo ospravedlnovat,natoz podporovat slovy "rathovi to patri,protoze ho nemam rad".Tohle do politiky nepatri jezisi!Prece nejde mezi sebou resit spory pohlavkama..Pro me je to projev ubohosti,primitivismu a alarmujiciho stavu nasi politiky.Souhlasím se stenem,Mac,terkou..Jíťa

Felix řekl(a)...

Nevím kdo je hlavní sviní celého případu, že Rath je hulvát je všeobecně známo. Macek ovšem taky často a rád urážel kdekoho, když ho ještě bylo v politice vidět a možná si vzpomenete jak nazval Václava Havla kulisákem, nebo činil narázky na jeho intimní život po svatbě s Dagmar.Myslím, že pánové si co do urážní jiných nemají co vyčítat. Je potřeby taky si uvědomit, že slovní přestřelky prostě k politice patří.

Smutné je taky to, že Macek je poradcem prezidenta(který mimochodem celou tu věc odmítl komentovat). Pokud kdokoliv, notabene poradce prezidenta republiky fackuje ministra vlády, to prostě není normální, ať už je vám sympatický kdokoliv.

Pokud si prohlédnete záběry onoho útoku, hned po té facce se tam pár lidí směje a tleská. Jsem jediný komu se to zdá hovadské?

V tom hodnocení bitky nijak nehrají roli moje politické preference, musí se uznat že Rath to prostě ustál dobře.

Anonymní řekl(a)...

maci: to "rychly a efektivni" mi pripadne reseni pohlavkem misto tahanic po soudech. pohlavek je bezesporu vychovnejsi (a myslim, ze vychova je presne to, co panove rath a paroubek zoufale potrebuji).
terez: macek uz ctrnact dni verejne tvrdi, ze si to s rathem vyridi pri prvni prilezitosti, kdy ho potka. ovsem pan ministr je tak casove zaneprazdnen, ze nechodi ani na predvolebni mitinky, prestoze je v praze lidrem. (jeden by az rekl, ze se jim vyhyba zamerne) a ja si nejak dobre nedokazu predstavit, ze by macek ctyri hodiny moderoval debatu, stal celou dobu vedle ratha a pak mu nekde v zakulisi jednu ubalil..to by bylo dost divny.

ja nevim, mne hlavne nepripadne normalni, kdyz ministr vlady sproste pomlouva neci manzelku. kdyz si to bude delat v hospode, tak prosim, ale kdyz to dela v novinach, kde si to prectou desetitisice lidi.. pan rath zrejme nedokaze rozlisit, co si muze dovolit rict jako verejny cinitel a co ne. kdyby to rekl v te nalevne, kam takovy reci patri, tak ji hned ma jak vysitou. ale takhle blbe zvastat a pak byt "nedotknutelnej" jenom proto, ze je pan ministr? kde jsme, mezi rovnejsima z rovnych? ja rikam, na hruby pytel jenom hruba zaplata..
(a ted uz jenom cekam, az se ozve simcha s tim, ze svanca je dlouholety mackuv priznivec:))

Anonymní řekl(a)...

no, facka padla a hotovo, kdyby mi nekdo urazil zenskou,tak mu to taky vratim (macek se na druhou stranu taky nemohl branit, kdyz to rath hodil do novin, takze facka je sice trosku hruba, ale ve sve podstate adekvatni odpoved... jinak macek se k tomu jeste vyjadruje u sebe - http://www.viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new ). ze se to politizovalo, je vec druha, ale je asi za tim zbytecny videt to , ze "nekdo si dovolil napadnout clena vlady". Rath dostal za usi ryze kvuli soukrome veci, neslo tam o Ratha jako ministra a ze to bylo na nejakym sjezdu lekaru, tak je to asi jen shoda okolnosti. Jsem spis zvedavy, kolik z toho cssd nakonec vytluce, protoze od soboty presvedcuje volice, ze je to utok ods.

Anonymní řekl(a)...

ono je strasne lehky to smaznout ze stolu tim, ze "takovy veci do politiky nepatri". ale co je na tom politickyho, kdyz chlap sproste urazi manzelku jinyho chlapa? jediny ubohy na tom je, ze tady figuruje ministr vlady, placenej z dani (!), aby lidem slouzil a ne je verejne urazel. ovsem to je spis smutny. macek je uz skoro deset let bez nejake politicke funkce. ma radove clenstvi v ods. a z tohoto pohledu je vetsi "politik" i soudruh janac..

Anonymní řekl(a)...

no, politickyho na tom samo neni nic... jinak tohle sem mel pred chvili v poste:

http://www.youtube.com/watch?v=pRtxexuoMeA&search=Davidek

Anonymní řekl(a)...

peca: :)) zas ten starej dobrej landa!:)

Felix řekl(a)...

Ale dyť jo, taky mně sere že se z toho dělá politika. Na druhou stranu právě proto, že se to událo veřejně na sjezdu lékařů, se z toho politikum stalo.
Pokud šlo o osobní záležitost, tak mu tu facku prostě mohl dát v šatně, tady vidím spíše snahu udělat z toho cirkus. Že se to politizuje - máme holt před volbama, no.
Jestliže si Rath jako ministr dovoluje někoho urážet, je to smutné a svědčí to o tom, jaký je jako člověk. Nicméně ministerská funkce by přece jenom měla vzbuzovat určitou úctu. Když o mně Němec řekne že jsem piča, řeknu si o něm že je taky piča a možná se budu soudit, ale nepůjdu mu rozbít hubu. Možná jsem staromódní. Má to přece fungovat tak, že cokoliv politik dělá a říká, přeberou si voliči a příště ho buď zvolí nebo nezvolí. Možná, že kdyby z toho Macek udělal trochu tyjátr, žádal veřejnou omluvu a dostatečně na to upozornil (já třeba viditelného macka už dva roky nečet a nějajkou urážku paní Mackové jsem vůbec nezaregistroval), lidi by si řekli jakýžeje Rath idiot a ztratil by sympatie, takhle mu to spíš nahrálo.

Anonymní řekl(a)...

http://www.wow-world.estranky.cz/stranka/sdsssd

Anonymní řekl(a)...

myslim, ze to je to jedine co se na to da rict, proste jeden za 18 druhy za 20 bez bez dvou....