pondělí, ledna 17, 2005

Zápisky z mrtvého domu

Většina z vás, co tohle čtou, kdysi dávno chodila na tutéž nejmenovanou střední školu. A jeden z vás tady zůstal, já. Přiznejme si, že toto místo nebylo nikdy nějak zvlášť zábavné, spíš nuda a důchodci a pavouci po koutech. V posledních letech se tu ale objeviila řada mladých profesorů a jejich přičiněním vznikla skupina Nesemletí, která se to tu snaží trochu rozhýbat. Jedná se o všechny z kabinetů VV a HV (Katka M., Eva K., Šárka M., Jana W., Miloš F., Marek S. a já). Dnes jsme spustili první větší akci, happening Modrý pondělí, kdy studenti a vyučující měli přijít do školy - jak jinak - celí v modrém. Po důvodech se neptejte, prostě jen tak, z estetických důvodů, pro radost. Nutno říct, že většina studentů pochopila; podle mého střízlivého odhadu nejmíň půlka přišla v oblečení příslušné barvy. Někteří na to zapomněli, jiní ignorovali, jiní možná úmyslně sabotovali, ale nonkonformita je vlastně prima věc a nic proti ní. Zajímavé je, jak se s výzvou vypořádali vyučující: kromě nás se přidaly všechny chemikářky mladší třiceti let, Hanka Navrátilová a Jindra Petrášová. To je dohromady jedenáct, zbývajících asi pětatřicet nepovažovalo akci za dostatečně na úrovni. Až si někdy budete naříkat, na jak blblou školu jste se dostali, vzpomeňte si, z jak blblé školy jste se dostali. "Tell me how does it feel/When your heart grows cold" (New Order - Blue Monday, 1983)

PS: A ještě link na fotky, zatím mám lokálně u sebe na webu jen dvě. Tak mrkněte sem a sem.

9 komentářů:

Mac řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Mac řekl(a)...

tak uz vim, proc me segra psala, ze si pucila mikinu a kdesi cosi

Anonymní řekl(a)...

macinka: jee, tobe segra PISE, kdyz si chce neco pujcit?.)
tetrafejla: vic takovych akci, filipe. jsme s vama ;)
zuzka

standby řekl(a)...

a co skolnik s Harrym? Prisli v modrych monterkach? :)

Anonymní řekl(a)...

modry pondeli? kurt vonnegut? snidane sampionu?

tetraFejla řekl(a)...

Málokdo pochopí všechny významy oné akce, včetně organizátorů: je to především New Order (první 12" singl ever) a Kurt Vonnegut ("Sbohem, modré pondělí"). Existuje i comics od Oni-Press o životě hormony zmítaných teenagerů, k nahlédnutí na http://www.onipress.com/freecomic/bluemonday-1.pdf. A taky domyslete, co vlastně "blue" znamená anglicky. Jak to nějaký nešťastný sextán napsal na nástěnku hned u vchodu: "Don't worry, be blue." Správně čteno: "Nedělejte si starosti, buďte smutní."

Unknown řekl(a)...

tak me napada, ze se urcite mlcky pridal i pan prof. Janac,ne? Mozna o tom ani nevedel...

Anonymní řekl(a)...

a co dal? ruby tuesday? bloody sunday? naked friday?
btw v tom vonnegutovi sem vubec nepochopil co melo modre pondeli znamenat. ale skvele to zapadalo do atmosfery. no drzim vam palce. -simcha-

STEN řekl(a)...

REVOLUTION.
Mate stesti, ze nas vas otik neposlal lidove milice a tanky.