neděle, února 06, 2005

Veni vidi vizualizuji


Na večírcích, kam jsem v poslední době zcela neplánovaně zabloudil, jsem sledoval zajímavý trend: kolem jedenácté hodiny někdo zapne Winamp, potom spustí vizualizace a nakonec to vždycky skončí u lekce z hromadné hypnózy. Zábava vázne až umře, někdo usne na pohovce, někdo se utančí do bezvědomí, někdo nic nechápe a někdo vždycky vykřikuje, že by zahulil. Když už se má něco dělat, tak pořádně, a proto následuje stručný návod jak maximalizovat svůj prožitek na tripu. První doporučení: zapněte si počítač přes televizi. Pokud máte na kartě TV-out, pak neváhejte a zainvestujte pár korun do kabelu na S-video, nebudete litovat. (A nejlevnější stroboskopy stojí tak od pětikila, Radim vám rád řekne, kde je seženete nejlevněji.) Druhé doporučení: Winamp 5.08c je momentálně "Player of Choice". Rozumím konzervativcům, kteří po hrůzných zkušenostech s verzí 3 zakotvili u poslední stabilní 2.95. Pětka ale všechny problémy řeší a hlavně nabízí novou verzi Advanced Visualization Studia 2.81b, bez které to prostě nejde. Stáhněte si ji a nenuďte mě řečma o pomalém startu: prostě si kupte nový procesor.

Vizualizace se nacházejí v adresáři Winamp/Plugins/avs/, kde po každé instalaci přibyde nový adresář a nové soubory (většinou pluginy APE, grafické soubory GIF a JPG, někdy dokonce videa v AVI). Vizualizací musí mít hodně a musí vám rotovat. Toho dosáhnete následujícím způsobem: nejprve nainstalujete verzi 2.95, pečlivě si někam zkopírujete celý příslušný adresář /avs/, odinstalujete 2.95, nainstalujete 5.08 a starý /avs/ adresář nahrajete sem. Cílem této akce je zachránit skvělé vizualizace od Justina a Miga (např. "Sentinel" z obrázku), které jinde neseženete. Potom si stáhnete další a ještě další balíčky vizualizací a vše instalujete do téhož adresáře. Hlavní síla Winampu 5 spočívá v editoru AVS, kde si můžete nastavit spoustu užitečných věcí. Klinkněte pravým tlačítkem na okno vizualizace a vyberte položku "AVS Editor". V menu "Settings" si nastavíte rozlišení fullscreenu; nedoporučuji moc vysoké, protože to docela zatěžuje systém a hlavně grafickou kartu. Mám taky zapnuté funkce "Suppress status text in fullscreen" a "Suppress title text in fullscreen", protože mě obtěžuje zobrazování názvů písniček a informací o chodu programu. Nejdůležitější ale je si v "Presets/Hotkeys" zatrhnout "Randomly switch presets", nastavit dobu obměňování a adresář, ze kterého se presety nahrávají. Tam doporučuji "All" - je to pestřejší a člověk se nenudí, navíc mu nestojí pořád nějaký magor u počítače a nehrabe se mu v nastavení Winampu.

Kapitolou o sobě jsou skiny: většině z nás se nelíbí ten ušmudlaný vzhled klasického Winampu a snažíme se ho jemně vytuningovat. Zkuste asi nejlepší skin všech dob MMD3: krom toho, že báječně vypadá a má asi 70 barevných variant, tak obsahuje i vlastní vizualizace, které se zobrazují přímo na displeji (ta zpívající ženská vás dostane). K dnešnímu dni si ho stáhlo asi 14 milionů lidí a to o něčem svědčí. Na závěr linky: Winamp 2.95, Winamp 5.08, MMD3, vizualizace Elvise, vizualizace AVSociety, vizualizace Teamu VISBOT, vizualizace DeskModu, vizualizace Tonica (jsou to samí Maďaři a Bulhaři). Objevíte-li něco, napište.

PS: Tenhle příspěvek je zjevně určen chlapecké části hospody, ale děvčata snad pobaví také. Minimálně ta, co rozumí Power Pointu jako Zbořka nebo HTML jako Macek. :-)

4 komentáře:

Mac řekl(a)...

kdo de dneska kalit, najdete nas s terez na marakane

Mac řekl(a)...

jo a porad cekam na tu spodni listicku, vite, jak sem vam rikala, ted uz me neodstanete, ze to neumite

standby řekl(a)...

tetrafejla: vidim, zes to vubec nepochopil:/ Jako nadejny VJ(radim support)vim, ze vizualizace NESMI rotovat. Musi se vybrat jedna (elvis, juan?)a na ni otestovat nekolik skladeb, pak se teprv ukaze zac stoji. btw: mam JA jointy v kuchyni na policce? He? :-)

tetraFejla řekl(a)...

Na to mě OPRAVDU nic nenapadá. :-) Máš?