neděle, května 22, 2005

Oldskool & Retro #2: Nintendo

Už na začátku 14. století napsal ctihodný Adso z Melku: "Muži bývali kdysi krásní a velcí (dnes jsou to děti a trpaslíci), což je jen jedna z mnoha skutečností, jež svědčí o neblahém osudu stárnoucího světa. Mládež se nechce ničemu učit, věda je v úpadku, celý svět vzhůru nohama, slepci vedou jiné slepce a shazují je do propastí, ptáci padají k zemi, ještě než vzlétnou, osel brnká na lyru, voli tančí." A je to pravda pořád. Tato rubrika má vychvalovat minulost a hanět současnost. Dnes si vezmu na mušku videohry, protože jestli jste to nevěděli, děti, videohry už dávno nejsou tím, čím bývaly. V současnosti se většina výrobců her zaměřuje na co nejdokonalejší technické zpracování: víc pixelů, víc shaderů, víc polygonů, vícekanálový zvuk. I když uznávám, že jsem u Doom3 u******l blahem, tím nejdůležitějším na hrách je gameplay a ta se někam vytrácí.

Nejzábavnější hry všech dob vyvíjí japonská firma Nintendo. Je to dost silné tvrzení, ale je to taky neoddiskutovatelná pravda. Nintendo vzniklo už roku 1889 (!) a přibližně první století se zabývalo výrobou karetních a stolních her, jejich nejsilnější zbraní byly ručně dělané karty pro populární japonskou hru hanafuda. Na začátku 80. let 20. století se Nintendo rozhodlo angažovat se v oblasti videoher, což bylo docela překvapivé rozhodnutí díky faktu, že v té době byl trh s videohrami v krizi; chybělo jen málo a žádné videohry by neexistovaly. Roku 1983 vypustili na trh první osmibitovou herní konzoli Nintendo Entertainment System (NES), roku 1990 pak šestnáctibitový Super Nintendo Entertainment System (SNES), roku 1996 čtyřiašedesáti bitový systém Nintendo 64 a nakonec roku 2001 konzoli Nintendo GameCube. Krom toho Nintendo nemá konkurenci v oblasti handheldů, tj. přenosných herních zařízení. Ještě v osmdesátých letech vyrukovalo s několika verzemi Gameboye, před několika lety inovovalo svou nabídku modelem Gameboy Advance, jehož čestným majitelem jsem i já. Nintendo bylo oficiálním králem videoher až do poloviny 90. let, kdy byla uvedena Sony Playstation; situace byla pak chvíli vyrovnaná, ale dnes je třeba říct, že Nintendo svůj současný boj se Sony Playstation 2 a Microsoft Xbox prohrává. Aspoň co do prodejnosti, přestože hry dělá pořád nejlepší.

Nintendo má několik sérií, tzv. frančíz, které přecházejí z jedné generace konzolí na další. Nejznámější frančízou je Mario, italský instalatér a oficiální maskot Nintenda, který se svým vyšším bratrancem (?) Luigim, jízdním dinosaurem (!) Yoshim a zlým, sudy vrhajícím (!!!) opičákem Donkey Kongem řádí na monitorech už od roku 1980. Nejuctívanější sérií je The Legend of Zelda, která se pravidelně objevuje na konzolích každé generace a která určuje standard akčních RPG-adventur. O pokračování pro Nintendo 64 (Ocarina of Time) se velmi často říká, že je to nejlepší hra všech dob. Další kultovní, i když mnohem méně početnou frančízou je Metroid, původně 2D střílečka s prvky adventury, dnes na Gamecube plně 3D adventura s prvky střílečky. No a nejnovějším vynálezem Nintenda je série Pokémon, kterou většina z vás zná jen v podobě mírně debilního (ale mnou přesto sledovaného) anime seriálu. I když to v televizi vypadá infantilně, ve skutečnosti je hra Pokémon hrozně propracovaná a návyková, spojuje totiž vynikající adventuru se sběratelstvím: kdo by odolal možnosti chytit všech 150 (později 250, 350 atd.) rozkošných pokémonů? Možná si někteří pamatují na moji první kočku s příhodným názvem Pikaču, která se ale 16. října 2002 záhadně ztratila a ani elektrický útok jí nepomohl.

Dávám sem pět her k downloadu a vybral jsem si ty z období poloviny devadesátých let, tj. na šestnáctibitovou konzoli Super Nintendo. K jejich hraní budete muset nainstalovat emulátor, v poslední době používám SNES9x, který si můžete stáhnout tady. Snažil jsem se vybrat ty nejslavnější kousky, od každého žánru něco. Přeji spoustu zábavy: kdo si hraje, neučí ani neučí se, což je zvlášť příjemné během zkouškového období. Pokud díky Yoshi's Island vyhodí aspoň jednoho z vás ze školy, nežil jsem zbytečně.


Super Mario All-Stars
Kompilace čtyř klasických her z osmdesátých a devadesátých let. Koncentrovaná zábava, skutečný dynamit.


The Legend of Zelda: A Link to the Past
Pramáti všech RPG, hra s neuvěřitelně propracovaným příběhem, rozsáhlým územím a skvělou hratelností. Pokud by měl někdo zájem o mou detailní mapu v měřítku 1:1, můžu vám ji dodat na cédéčku (každá z jejích dvou částí má totiž 50 MB).


Super Metroid
Velice sofistikovaná 2D střílečka s ženskou hrdinkou Samus Aran, které Lara Croft může maximálně leštit skafandr.


Yoshi's Island
Podle mého střízlivého názoru nejlepší hra, co jsem kdy viděl, hrál a dohrál (dvakrát). Příběh o obětavých dinosaurech, kteří zachraňují čerstvě narozeného Maria, nezní příliš lákavě. Zpracování této 2D skákačky plošinovky je ovšem nepřekonatelné. Místy psychopatická obtížnost, ale nejlepší herní zážitek vašich mizerných a nudných životů. :-)


Chrono Trigger
Jediná hra, kterou nevytvořilo přímo Nintendo, ale Squaresoft, známější svou sérií Final Fantasy. Epické dobrodružství, další žhavý kandidát na nejlepší RPG všech dob.

Příště: Trip-hop

10 komentářů:

standby řekl(a)...

www.fejlabloguje.com by bohuzel nejak nebezi, asi je zasazena do nejakeho starsiho enginu a je na ni potreba nejakej sofistikovanej emulator (ja pouzivam pivo a 4Z). 4Fiho prispevky me posledni dobou z emaracany bavi urcite nejvic, rekl bych ze na nich doslova u******m. je hrajive vedet, ze dnes neziji jen volove, co tanci (ja), ale i velke deti, co si umi hrat (4F) a kdybych netravil sve zkouskove obdobi konzumaci rozhodne vetsiho nez maleho mnozstvi filmu, tak se na hry hned vrhnu. 4F! 4F! 4F!

oftopik: cituji vetu z knihy, ze kter se ucim na zkousku balkan ve svetove diplomacii 20.stol...
"Právě zde se však nacházela ona typická =vukojebinje=(doslova místo či země, kde šoustjí vlci) jihoslovanských legend."

ta veda jde fakt dohajzlu :)

Anonymní řekl(a)...

hej ty stara skolo bravo! smekam i kdyz z elektronek (tak sme tomu rikali my, pekne cesky, zadno japoncinu) sem mel jenom takovyho vlka co chyta vajicka do kosiku. gameplay max, v sesti letech sem byl poprve fyzicky zavisly. recene emulatory ale necham radsi byt bo sem schopen vypestovat si navyk i na fotbalovy manazer. (on to stejne nebude hrat nikdo, ja je znam)
partly offtopik: existuje este soutez hip hap hop? neprejmenovali to na trip hop?

Anonymní řekl(a)...

jako pravoverny majitel pmd85, sharpu mz, atariXE, commodoru64 jsem vzdy nad hloupymi, jednoucelovymi konzolemi ohrnoval nos (vsechny vyse zminene stroje mely krom hrani jeste radu jinych pouziti, treba ...).
ale hlavne, hlavne jsem mel megadrive a je bez pochyb, ze sonic by vzdy nejakeho zoofilniho (donkey kong) maria prinejmensim nabodl jak jabko (stranou ponechme, ze to jezci nedelaji, cbd).

jinak ja se po shlednuti III dilu SW vracim k jedi academi a horecne se pokousim sehnat Kotor2 - a nyni otazka do plena: nemate nekdo Kotor2 (upozornuji, ze to neni ta nemoc co ma jimbo).

tetraFejla řekl(a)...

2all: Díky za komentáře; musím říct, že mi chyběly. Bohužel mi už naskakuje jenom Interpol: "You said today/you know exactly how I feel/I had my doubts little girl [...] Oh, how I love you in the evenings/When we are sleeping". Dobrou noc ...

tetraFejla řekl(a)...

Interpol (again): "I'd go lengths and lengths and lengths of love/since we started this thing out."

tetraFejla řekl(a)...

Interpol (again & again): "Along the way/Tears drown in the wake of delight/There's nothing like this built today/You'll never see a finer ship in your life."

tetraFejla řekl(a)...

Interpol (again & again & again): "White Goddess, Red Goddess/Black temptress of the sea, you treat me right. [...]/Oh my love we are sailing to Norway/Oh my love we're leaving tonight."

Unknown řekl(a)...

chlape ty si blazen...nemam ani silu to cist,kde beres tu silu to napsat?

standby řekl(a)...

a kdy by nemel maria dost, tak
http://bonusweb.idnes.cz/clanky/tyden/tydenaph050521.html

tetraFejla řekl(a)...

kasha: Předpokládám, že ses zamiloval do Maria. A ze školy se klidně nechej vyhodit, aspoň budeš mít víc času na svůj hlavní koníček. To snad ani není koníček, to je poslání.

elishe: Snad se to dětičkám bude líbit. Jinak jim pohroz zlým strýčkem Filipem.