čtvrtek, května 19, 2005

"Pop is not dead, mate." (Jesus, 6BC - 27AD)

Má slabost pro pop nejhrubšího zrna je všeobecně známá. Kylie nemám rád proto, že je senzační, ale protože podle mě dělá prvotřídní hudbu. Jsou prostě písničky, které můžu poslouchat kdykoli kdekoli: "Love at First Sight" od Kylie Minogue, "Crazy in Love" od Beyonce, "Stop" od Spice Girls, "Pure Shores" od All Saints, "Round Round" od Sugababes, "Waterfalls" od TLC, "Lose My Breath" od Destiny's Child. (Nějak mi v tom výčtu chybí chlapecké skupiny, ale já prostě ty vyšampónovaný buzny nesnáším. (Tahle poznámka se samožřejmě netýká jednoho nejmenovaného blogu, jehož čelní představitel momentálně řeší krizi sexuální identity a trvá na oslovování "Adélo".)) Pokud si aspoň někdy doma tajně zalezete do skříně a pustíte si do sluchátek pořádnou porci euro-popu, pak zbystřete pozornost. Korejsko-afroamerická diva Amerie totiž vydala singl "1 Thing", který se výše uvedeným songům minimálně vyrovná.



Amerie vydala dvě alba: nepříliš zdařilé All I Have (2002) a mnohem lepší Touch (2005). Hned první písnička na aktuálním albu je "1 Thing", geniálně vystavěná na neuvěřitelné beatové figuře, kterou jako by lámal sám velký Roni Size. I když klip naznačuje, že jsou bicí zahrány naživo asi dvacetičlennou skupinou svalnatých černochů, ve skutečnosti se jedná o vysamplovaný loop z písničky "Oh, Calcutta" od skupiny The Meters, která byla nahrána v roce 1970 (!). "1 Thing" je fakt strhující a určitě vám zvedne náladu. Pro ty, co si rádi broukají ve sprše ještě text refrénu:

It's this 1 thing that's got me trippin
It's this 1 thing that's got me trippin (you did)
This 1 thing my soul may be feeling
It's this 1 thing you did oh oh
It's this 1 thing that's caught me slippin
It's this 1 thing I want to admit it
This 1 thing and I was so with it
It's this 1 thing you did oh oh

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ze selektivnim vyberem popovych kousku nemuzu vic nez souhlasit. jen misto jinak skvelych pure shores bych od all saints volil never ever.... jinak pro me je to z kapel tohoto typu bez debat jednicka a vecna skoda, ze uz od nich nic neuslysim (protoze sem ohluchl, samozrejme).

Anonymní řekl(a)...

"oh no, pop is dead
long live pop
it died an early death by back catalogue
...
oh no, pop is dead,
long live pop
one final line of coke to jerk him off.."

tetraFejla řekl(a)...

Adéla tu zase dělá bordel. Pro nezasvěcené se jedná o Radiohead z roku 1993, "Pop is Dead". Písnička nevyšla na Pablo Honey, ale jen na singlu a je obecně považována za velmi slabou. S textem se samozřejmě žádný slušný člověk nemůže ztotožnit.

tetraFejla řekl(a)...

pygmyowl: To je jen bonus k té prvotřídní hudbě - že je pěkně zabalená. ;-)

Anonymní řekl(a)...

tak tak. jenom me mrzi, ze se ta pisicka nejmenuje pope is dead. protoze v tom pripade by to byl krasny uvodnik jednoho davneho vikendoveho zevlu v krakowe.. no, jinak jsem prave uprostred patrani po svatem gralu becek, bootlegu a rareveci od radiohead, takze radime, mysli na me s tou svou kolekci!:)

tetraFejla řekl(a)...

svanca: Radim by měl od mě mít dvacetičtyřcédéčkový (!) bootleg Towering Above the Rest, který je pravidelně updatovaný a měl by obsahovat úplně všechno, co nevyšlo na řadových albech. Třeba i remix "Climbing Up the Walls" od Zero 7 (!!!).

Anonymní řekl(a)...

Fejlo.Hod miá na sebe nejakej kontakt.724 150 241 Vlasta.

Anonymní řekl(a)...

4f: no prave na to narazim..:) ja mam teda to towering taky, ale jenom nejakou deseticedovou verzi.. ale zas mam hodne veci tak jak vysly na singlech a kompilacich.. no kazdopadne bych to chtel mit nejak odborne usporadany.. prece jen moje amatersky playlisty by odsoudil kazdej druhej..:)

Anonymní řekl(a)...

a ted jsem si teprve uvedomil, ze jsem naprosto bez jakekoli zminky presel, ze je tady na blogu NECO KE STAZENI!!!! kde mam certa to cislo na OSU?:)

standby řekl(a)...

4F a de la svanca: "pop is not dead","jenom nejakou deseticedovou verzi"...a takovy hodni hosi to byli