pondělí, dubna 04, 2005

Co mě bavilo (a nebavilo) v 1-3/2005

Moje posedlost hudbou, anketami a dnešní Hebův komentář k něčemu jinému mě přivedly k tomuto malému zamyšlení nad stavem populární hudby v lednu až březnu 2005. Nečiním si žádný nárok na úplnost: píšu prostě jen o tom, co se mi dostalo do ruky. A protože mám teď momentálně takové spíš elektronické období (jak za chvíli uvidíte sami), skoro úplně ignoruji běžnou produkci MTV2 a jinou sběř.

Takže, co mě nejvíc potěšilo:
1. Annie - Anniemal. Moc vydařená deska od sympatické Norky, která ani tváří v tvář těm největším tragédiím neztratila optimismus a nadělila nám mimořádnou porci chutného ambientního popu. Láska na první poslech.
2. Doves - Some Cities. Mnou už jednou chválená deska, která asi není tak dobrá jako předchozí dvě studiová alba, ale pořád dokáže člověka chytit za srdce. A pokud vás nedostal první singl, tak si pusťte "Snowden".
3. Lemon Jelly - '64-'95. Nečekaně temná deska od kapely, kterou opravdu nevím kam zařadit. Po počátečních spíš ambientních a nu-jazzových deskách se vydali směrem podobným, jako Moby v pětadevadesátým, když vydal Everything Is Wrong. Už jste někdy slyšeli někoho mydlit do vysamplovaných kytar? A lahůdka: písničky na desce jsou pojmenovány podle letopočtů a vystavěny na samplech z příslušného období. Go!
4. Kasabian - Kasabian. Vždycky, když už mám sto chutí poslat celou tu vyhypovanou kytarovou scénu tam, kam zaslouženě patří, vypustí matička Anglie do světa něco jako jsou Kasabian. Naléhavý hlas, úderné kytarové riffy, bicí co metou. Přidejte si k tomu videoklip z období maďarské revoluce roku 1956 o holce, která vlastním tělem staví tank a který je jen tak mimochodem věnovaný Janu Palachovi, a máte jednu z nejzajímavějších ostrovních kapel současnosti.
5. New Order - Waiting for the Sirens' Call. Pro někoho objev roku, ale já je miloval už od té doby, co to Ian Curtis psychicky nezvládl, dal vale našemu světu a na troskách Joy Division vznikli New Order. Nejnadupanější basová linka na světě, zvonící kytary a bublání syntezátorů, tentokrát s dívčími vokály.

Dále stojí za povšimnutí:
ADA - Blondie (Dobrá elektronická hudba z Německa? Ještě nedávno bych za to někomu nafackoval, ale dnes musím s hrůzou uznat, že existuje. Pokud vám nevadí trochu tvrdší elektromaglajz a la e-clash, tak neváhejte.) The Books - Lost and Safe (Ambientní miláčci, tentokrát z New Yorku. Narozdíl od jiných používají i klasické nástroje [banjo!], spousty ruchů a glitchů.) Jaga Jazzist - What We Must (Opět norská, desítičlenná [!] sestava, která hraje ten nejrozkošnější nu-jazz mimo území Francie.) M83 - Before the Dawn Heal Us (Zajímavé. Moc zajímavé. Škoda, že jsem o nich neslyšel dřív.) Morcheeba - The Antidote (Ještě to nemám pořádně naposlouchané, ale zdá se, že Skye a spol. pokračuje ve své cestě od trip-hopu k inteligentnímu popu. Což nemusí být špatný směr.) Thievery Corporation - The Cosmic Game (Opět po existenciálních ztrátách, ale ve vrcholné formě a se spoustou hostů, namátkou David Byrne [ex-Talking Heads] nebo Flaming Lips [kteří už mimochodem nedělají nic jiného než guest-starring, my ale chceme desku!].) A na závěr se mi dostalo do ruky další pokračování série DJ Kicks, které tentokrát sestavil Erlend Øye z Kings of Convenience. Nestačím koukat, on nejen dýdžejuje, on do toho i zpívá. A navíc texty úplně jiných písniček, které ho právě napadli. Poprvé mi spadla čelist u "Poor Leno" od Röyksopp, do které Erlend naprosto plynule zakomponuje text k "There Is a Light That Never Goes Out" od The Smiths (mimochodem, originálního Lena nazpíval taky on), ale dostal jsem záchvat téměř epileptický, když jsem v "Metal Chix" od Skateboard identifikoval text k "Always on My Mind" od Elvise Presleyho. Erlend for President!

A ještě přehled nejzajímavějších singlů:
1. Doves - Black & White Town. Plačkov returns, však už to znáte z dřivějška, kiddos.
2. Annie - Heartbeat. Důkaz, že i Jana Kománková může poslouchat něco normálního. Klasický popík do cukrárny, kapučíno s dvojtou smetanou, prosím. Samozřejmě, že to tady už bylo. No a co?
3. Kasabian - Club Foot. Trefa do černého, v kombinaci s kongeniálním klipem naprosto neodolatelné. A pro lepší pochopení: "cold foot" znamená v onom nejkrásnějším jazyce na světě něco jako "srab".
4. Interpol - Evil. Díky téhle písničce jsem začal poslouchat Interpol. A pak jsem zjistil, že jejich nová deska Antics je výborná, ale Turn on the Bright Lights lepší. Cože, kolikátá? Druhá vlna britpopu? Teprve?
5. Lemon Jelly - Go. Nevím, co říct. Go podruhé!
6. Björk - Triumph of the Heart (Audition Mix). Medulla mě moc nenadchla, ale už vím proč. Je to moc těžká deska a je třeba na ni jít přes singly a remixy. Jako třeba tento nebo přes " Who Is It (Bell Choir Mix)". Nádhera.
7. Beck - E-Pro. Možná to zní až příliš jako "Devils Haircut", ale mně tahle písnička udělala hroznou radost. Jak to říká Bender? "A musician poet who transcends genres even as he reinvents them." Tak to si piš!
8. The Flaming Lips - Seven Nation Army. Předělávka, která vstoupí do dějin. Dokážete si představit, jak ostře soustružené riffy White Stripes ten šílenec Wayne Coyne nahradí policejní sirénou? A pozor na podtitul: "Harry Potter and George W. Bush Severed Head Mix"!
9. Idlewild - Love Steals Us from Loneliness. Hodně lapidární písnička s poetickým textem, vhodné pro všechny, co jsou sami (s Pecou v Kroměříži).
10. Wally Mason - Oxygen. Mohl by to být mladší brácha Becka, ale hraje víc potichu a intimně. A v klipu nakonec stopne letadlo, happy end šťastnej jak bazén.


No a na úplný závěr výčet největších zklamání začátku tohoto roku:
1. Moby - Hotel. Smutný, jedna z mých nejoblíbenějších postav devadesátek na cestě až dolů, na dno. I když "Lift Me Up" docela nakopává a při předělávce "Temptation" od New Order nezůstane otvor suchý, s výsledkem jsem totálně nespokojen.
2. Daft Punk - Human After All. Tihle kluci nikdy nebyli mým šálkem čaje. Uznávám, že zpopularizovali robotí tanec a že mají pár krásných klipů, ale po první desce jsem je už nemohl poslouchat. Dodnes si pamatuji na hrůzu, když jsem na MTV viděl první singl "One More Time" z jejich druhé desky "Discovery". Ten odporný vocoderovaný hlas a kytary vysamplované z těch nejhorších částí osmdesátých let jsem považoval za ubohý pokus o francouzský humor. Zpátky na smetiště dějin, garcons!
3. Chemical Brothers - Push the Button. Já vás varoval. Po slabých deskách Underworld, Prodigy a Fatboy Slima už se čekalo jen na tohle. Zahoďte ten brak a raději si pusťte jejich nestárnoucí DJ set "Brother's Gonna Work It Out". Anebo se podívejte na klip Spika Jonzeho "Electrobank", ve kterém 8 minut 18 sekund cvičí Sophia Coppolová.

Všechno, o čem píšu, si ode mě můžete půjčit, budu jedině rád; pokud máte dalekou cestu, tak zkuste Radima - většinu z toho má i on. Komentáře, připomínky, nové objevy? Sem s nimi!

21 komentářů:

suzan řekl(a)...

opravdu vycerpavajici! ale precetla jsem to az do konce a dokonce se i pobavila.) filipe, tohle je lepsi nez ty ankety..
muzu jen rict, ze doves, ktery jsem si vcera vypalila jsou proste bozi; e-pro je dobrej narez (zatim cekam na celou desku); od kasabian jsem slyslea jen processed beats, ale docela dobry; thievery a morcheeba pocitam, ze snad nezklamou; stejne jako interpol. fatboy me taky bavil. a zbytek? jo, ten bych chtela taky..)

tetraFejla řekl(a)...

suzan: Stačí mi poslat email se seznamem věcí, co chceš, a já Ti to při nejbližší příležitosti přinesu na cédéčku. Týká se všech. Můj stručný seznam k nahlédnutí tady.

Anonymní řekl(a)...

jako respect voe, delkou uz se blizis svancovym a kvalitou skoro i mym prispevkum, skoro:) kazdopadne chci jen poznamenat ze to video kasabian je tady: http://www.nme.com/features/111861.htm. je fakt povedeny. (pro marcelu: ale ja tomu nerozumim). jinak ohledne tveho obdivu jiste hodneho seznamu: vypalil bys mi neco na sraz? tak 1 dvd, prurezove, vzdelavaci (mek: protoze tomu nerozumim), nejaky klipy treba taky... vyber bych nechal na tobe. co? slysim vzdalene "ale samozrejme a s radosti"?

Anonymní řekl(a)...

teda klobouk dolu. a diky za strucny :-) seznam, ktery k me a jiste i k tve radosti co nejdrive vyuziji. takze kdy ti muzu zaslat "svuj seznam"?

Unknown řekl(a)...

moc dlouhy,to nectu ;)

suzan řekl(a)...

fejlo, to je pohadka! listovat tim tvym seznamem. jako souhlasim s vetsinou, ze absolutne nechapu, kde na to beres cas. kazdopadne pocitej s tim, ze se me ted dlouho nezbavis - pojala jsem ten seznam dost zodpovedne (jeste ho nemam.), pak dodam i dvdcka
pozn. super!

suzan řekl(a)...

rada: jasne ze pockam na prekvapko, do patku ten seznam stejne nestihnu;)

paul řekl(a)...

no tak ten seznam bych si vyprosil sem s nimaaaaaaaaa

Unknown řekl(a)...

lhal sem.tak sem to docetl.dobry.neco sem slysel,o necem nemam ani tucha,ale Morcheebu chci :) a mmch v singlu no.9 mela byt zavorka hned za jmenem Peca ;)

Anonymní řekl(a)...

TM: ;-)

Anonymní řekl(a)...

radim: mas dvd vypalovacku?

standby řekl(a)...

4F: tak ja teda ten hardisk do km dovezu :)

Anonymní řekl(a)...

to filip: hm, sice se mi to nechtelo cely cist, ale urcite si taky neco vyberu.:) asi bude lepsi, kdyz to nejdriv proberu se segrou, at te neotravujeme na dvakrat.:)

tetraFejla řekl(a)...

all: Samozřejmě, že vám moc rád cokoliv vypálím, na DVD nebo kamkoliv jinam. Napište mi email a zbytek znáte z Teleshoppingu. A ještě mě napadlo, na co se společně můžeme těšit: novou desku budou mít za chvíli Weezer (promo singl "Beverly Hills" už jsem někde na netu viděl), Coldplay (promo "Talk" jsem slyšel a i přes ohlašovanou změnu soundu mi to přijde dost podobné poslední desce) a Gorillaz (na MTV už rotuje "Feel Goood Inc.", ze kterého jsem si ale odnesl jen naprosto úžasný, samozřejmě animovaný klip Jamieho Hewletta).

radim: K tomu nu-jazzu chci jen říct, že mě v téhle oblasti vždycky přišli nejlepší Francouzi (jak já ty hochy nesnáším!), především z vydavatelství Ninja Tune a F-com. Skandinávie mě pořád překvapuje.

simcha: Na sraz ti něco přinesu, každopádně něco bude k mání už zítra na Stanově chodbovce. (Bože, já se už teď bojím a je mi špatně.) ;-)

suzan & evča & terka m.: Seznam pošlete kdykoli.

tetraFejla řekl(a)...

radim: Ale vydávají u nich i Francouzi, ne?

tetraFejla řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tetraFejla řekl(a)...

radim: A nejlepší nu-jazz je stejně na kompilacích Saint-Germain-des-Pres Café, teď zrovna ulítám na trojce.

suzan řekl(a)...

aha! tak uz konecne vim, co je "nu-jazz".)

tetraFejla řekl(a)...

elishe: Kua elishe, to bodlo. Já si opravdu myslel, že je to nejaká kavárna v Paříži. Dokonce jsem si říkal, že se tam musím někdy stavit. Dík za info. (Žák překonal svého mistra.)

Unknown řekl(a)...

4F: tak to vypada ze stale nedocenujes silu ustavu,kde ucis.Spousta zaku prekonava sve ucitele,a El mezi ne patri,voe. :)

Anonymní řekl(a)...

Ty to opravdu nestíháš poslouchat. Skye's gone out...

pg