čtvrtek, dubna 21, 2005

Der Untergang des Gedächtnisses

Čekám, že velká část se jenom po přečtení titulku rozhodne pro komentáře typu zasraní skopčáci a zeložrouti, ale mě je to jedno, takže titulek je německy. Pondělní večer jsem tedy zasvětil novému hitu kin, Pádu Třetí říše. Snímek je opravdu skvělý, zváště výprava se blíží dokonalosti, to už dnes ale bývá standart. První co vás překvapí, je německá produkce. 60 let po válce přichází druhá vlna německé sebereflexe, která se opatrně odvažuje tvrdit, že druhá světová patří do historie a takto ji máme zobrazovat. Důkazem budiž třeba dokument ZDF o sovětských zvěrstvech v bitvě o Stalingrad na ČT2. Mimochodem první vlna se objevila v 70. letech, kdy se teenageři hlasitě ptali rodičů, co vlastně za války dělali, vyvrcholila klečícím Willym Brandtem u památníku obětí WWII ve Waršawě. Němce už nevidíme a taky se nevidí jako zvlášní pováleční zločinci, volba Ratzingera to jenom dokazuje, přišla třetí poválečná generace schopná jako první vidět věci jinak.
Jinak k filmu- výtečná režie O. Hirschbiegla, známeho bohužel prozatím jenom Experimentem. Neuvěřitelně těžká role Hitlera připadla Bruno Ganzovi, těžko uvěřit, že hrál i zosobnění dobra, anděla Damiela, v Nebi nad Berlínem.
Všechno dění je natočeno přesně podle historicky přesné knihy J. Festa (i v knihkm), proto si nedomýšlejte děj, a zaměřte se na věci, které opravdu vidíte. Slyšíme výstřel, esesáci nesou zabalené mužské tělo, na koberci krvavá skvrna. Jak to bylo s Hitlerem doopravdy?
Bohužel najít nedostatky nebude takový problém. Nejvíc mě šokovalo, že ve filmu nejsou žádné záporné postavy, snad jen manžele Goebbelsovi a berlínská domobrana. Hitlera vám bude skoro líto, chudák jeden senilní a s tolika starostmi. Göring hrdinně brání svou vlast. Všichni vojáci vypadají a chovají se jako Mirkové Dušínové. A úplně jsem zuřil, když nastoupily sympatické postavy sekáčů dr. Schencka a Alberta Speera. První z nich sice odvážně pomáhal raněným, ale dlouho působil jako výzkumný lékař v koncentračních táborech Matthausen a dokonce Osvětim. Druhý sice odmítl vydat rozkaz k zničení Říše, ale jako ministr průmyslu řídil zbrojní hospodářství, včetně nuceně nasazených a podniků jako byly např. IG Farben. Po válce jen napsal paměti, kde se vychválil do nekonečna a opěvovaný odbojář je na světě. Dále před titulky proběhne počet mrtvých války, 50 miliónů, což je velmi spodní odhad, spíše to bylo kolem 60. Je toho o 10 milionů víc, můžu to tak nechat?
Pro obeznámené historií bude film dokonalým zobrazením událostí, nevím jestli průmerný Honza Novák nezačne přemýšlet, že toto peklo nezavinili správňáci nacisté, ale někdo třetí, někde daleko. A to už vůbec nemluvím o povinném shlédnutí pro žáky německých 8. a 9. tříd...

5 komentářů:

tetraFejla řekl(a)...

Stane, mně tvoje recenze přišla skvělá; nenech se ovlivnit pologramotnými individui mezi námi, kteří recenzují desku tak, že tam dají obrázek obalu a napíšou, že z toho uchcávají. ;-) Hodně jsem se dozvěděl, je to výborně napsaný. O filmu jsem samozřejmě slyšel, hodně rozporuplné reakce a už se těším, až si po shlédnutí budu moci udělat vlastní obrázek. Už teď mám ale pocit, že některé věci nezkousnu... BTW: Docela nedávno jsem na HBO viděl film Konference ve Wansee a bylo to moc zajímavý. Ale stejně si myslím, že mě nejvíc ovlivnila kniha Norimberský deník napsaná přímým účastníkem procesu G. M. Gilbertem. Vřele doporučuji, zvlášť pasáž o IQ testech pohlavárů třetí říše.

Anonymní řekl(a)...

shodou okolnoti sem posledni dobou videl jak Konferenci ve Wansse, tak Hitler: Rise of the evil i Untergang. pravda, uz mi z toho hitlera trochu jebe, pripadam si ze ho znam jak starsiho brachu (keryho navic nemam ....).

nudny mi Untergang rozhodne neprisel - nicmene to je asi vec vkusu. co mi vadilo je fakt, ze moralni pouceni si z tohodle filmu skutecne nikdo neodnese. na druhou stranu - u padu berlina uz neni podle me moc prostoru jak demonstrovat nacistickou ideologii... nevim, prostrihy do koncentraku by zrejme pusobily trochu pritazene za vlasy (za vlasy z bund...?) - prece jenom byly posledni dny valky spis marnou snahou wehrmachtu vzdorovat jak rusum tak parkinsno/senilnim prikazum hitlera.

je to proste valecny film, ktery se moc nezajima o to, proc valka zacala a co ji provazelo. navic zpracovava posledni fazi existence nacistickeho imperia, coz podle me jeste nikdo neudelal, takze taky +.

kdyz o tom premyslim, tak mi docela vadil ten blondatej chlapecek, co byl jako zmatenej, pak mu nad hlavou dvakrat vystrelili a nahle prozrel. to poselstvi pro ony zaky 9. nemeckych trid o tom, ze valka neni jako uplne dobra (protoze ji muzete prohrat :-))) pusobilo v kontrastu s preciznimi historickymi realiemi jako panzerfaust na oko.

takze celkove ++-+

Anonymní řekl(a)...

Taky se mi Stene tva recenze líbíla! Z filmu jsem zatím viděl jen útržky, už dlouho se plánuju podívat na celý, ale myslím že si na to v nejbližší době jen tak neudělám čas. Navíc už jsem si o něm podle různých recenzí a těch útržků udělal myslím docela obrázek - tak píšu už teď, doufám, že ne zcela odtržen od filmové reality.
Nejprve k žánru. Předně si myslím, že by Pádu třetí říše neměly být podsouvány žádné výchovné cíle, prostě je to umělecké dílo a to je na něm to jediné, proč jej chci vidět. Navíc (z jiného hlediska) je to komerční projekt jako každý jiný, takže není divu, že se nejedná o dokument - ten by zaujal při dnešní přesycenosti trhu jen málokoho. Takže není nic překvapivého na tom, že se někdo pokusil o nový pohled na WW2.
Za hodně kontroverzní je považováno zobrazení německých špiček jako kladných hrdinů. Myslím ale, že by těžko mohly být vyobrazeny nějak jinak.. Prostě věřili zločinné ideologii (doslova stejně jako druhá strana věřila a my dnes věříme ideologii, o které jsme přesvědčeni, že je správná - demokracii) a to neimplikuje jejich nelidskost. Např. je známo, že důstojníci SS pracující v koncentračních táborech a denně surově zabíjející desítky Židů byli v běžném životě pohodoví slušní lidé starající se o své rodiny (viz Rudolf Vrba: Utekl jsem z Osvětimi). Nějak si toto rozdvojení osobnosti neumím vysvětlit (natož představit), ale je třeba jej brát jako fakt. Navíc v hlavním stanu se žádní Židi přímo nezabíjeli, takže proč by nemohli být nacističtí pohlaváři podobní Mirku Dušínovi? I zobrazení Hitlera za senilního chudáka bych v tomto kontextu považoval za zcela věrné a odpovídající realitě.

Jediné, co mě docela naštvalo je povinné promítání filmu žákům německých ZŠ.. Jako prní seznámení s druhou světovou válkou může působit velmi zavádějícím dojmem. Navíc výchovné cíle - viz začátek mého příspěvku. Ale to už naštěstí s filmem samotným nesouvisí.

STEN řekl(a)...

Přichází nová generace komentářů,deeeeeeeelšííííííííí. Když o tom ale přemýšlím, tak po včerejším blog scucu už nebude psát nikdo.

standby řekl(a)...

stene, navnadils me, filmecek mam u sebe v trezoru, ale jiz dlouho zamyslene "Fuhrer Party" (jezis to zni hnusne) se tak trochu bojim. Snad do tydne najdu odvahu. Program: Dictator, The Rise of Evil a Untergang. pote napisu, stay tuned!