úterý, dubna 05, 2005

slovenští braťja na našich Vysokých Školách

No vezmu to takhle slovenští bratˇja a studium na našich VŠ
jsem studentem MU lékařské fakulty no a pokud se k nám na fakultu někdo chystáte, musím vás zklamat, asi to nebude zrovna prdel, ne že by byvala drive vetsi ale co je moc to je moc. Letošní rok bylo v učitelských novinách napsáno, že k nám na fakultu se bez příjímacích zkoušek dostanete do průměru 1.1 což zdá se mi OK, ne že bych někdy takovým průměrem disponoval, ale podle mě ním moc lidí nedisponuje takže je to rozumná věc, a navíc musíte zároveň maturovat v tomto školním roce, což eliminuje později se rozhodnuvší dřívější maturanty. S tímto průměrem mělo být přijatých 100 studentů na obor Všeobecné Lékařství celková kapacita oboru je 400 studentů a 20 na obor Zubní Lékařství, kde je celková kapacita 80 studentů. Avšak co jsem se dozvěděl mě zarazilo, nic proti slovenským bratiam ale tohle je fakt mazec.
Letos bylo celkem na naši fakultu přijato 178 lidí bez přijímacích zkoušek z toho je 140 slováků, jednak nejsou plátci našich daní a stále zde u nás(na západě studují zadarmo), i když je pravda , že mi můžem taky na Slovensko a taky "zadarmo". Ale fakt je to divný, nehledě na to že na Slovensku mají uplně jiný školský systém, na gymplu, když nechcete tak vás po prváku mine taková věc jako matika a fyzika, vůbec to prostě mít nemusíte. Takže když už tady můžou studovat zadarmo, tak ať proboha aspoň dělají přijímačky( myslím si to hlavně kvůli úplně jinému školskému systému).
Takže co závěrem do teď nás je na fakultě aspoň můj obor poměr čechů a slováků tak 50:50
Příští rok nás čeká alespoň málá slovenská invaze, tak doufám že to budou samý pěkný slovenky.
Tohle je asi úplně fakticky všecko nic víc mě nenapadá co k tomu dodat.
Pauleho

11 komentářů:

standby řekl(a)...

Paulie, ja to vidim trosku jinak...jestlize ze 178 lidi vzali 140 Slovaku tak to podle svedci spis o tom, ze pro prijeti na VS delaji vic nez my. Kdo by chtel sakra taky zustat v Blave? Tezko rict, jestli maji lehci gymply, tudiz lepsi znamky (rozumej jestli nemaji fyziku, tak ani kozmika) a tudiz vetsi sanci prolezt bez prijimacek.Ale davam malicek levacky zato, ze prijimacky by pomer Cesi/Slovaci nijak dramaticky nezmenili. A ted jeste k tem danim: dane sice neplati, ale tak trosku se pocita s tim, ze po studiu jich v CR hafo zustane, budou tu pracovat a tudiz prispivat do nasi statni kasicky. Zatimco cesti absolventi zdrhnout treba nekam na Zapad,ze? Kdo by chtel do Blavy, kdyz uz jednou studoval v Praze, teda v Brne:) Ne jako respekt voe.
Vzdelani by prostepodle me melo byt otevrenou instituci, kdo na to ma, at se vzdelava kde chce, treba v Blave nebo na Sorbone. A tem danim jako moc nerozumim a invazi peknych slovenek se nebranim, nejsu rasista

paul řekl(a)...

ja tim chtel jenom rict ze by nemeli lozit bez tech prijimacek to je cely at uz kvuli tomu ze to je proste jiny, kdyz sem leze nejakej polak nebo tak tak bud dela prijimacky nebo da 10O litru do kasy a studuje spolu s arabama, takze jo klidne at jich je kolik chce ale ne za nejaky znamky na stredni jen to jinak respect peknym slovenkam

Anonymní řekl(a)...

v podstate souhlas s kubou. podle znamek by se podle me vubec nemelo na vs prijmat neb uroven strednich skol je strasne rozdilna. a pokud se v prijmackach dostane 90 procent slovaku a jen zbytek budou cesi, vubec mi to vadit nebude, proste se dostali ti co maji lepsi predpoklady. holt se lidi budou muset vic snazit (ja vim, mne se to mluvi, ale byt ted ve ctvrtaku na gymplu tak bych taky hudral). na UK je to s kolejema taky vyreseny asi podobne jak na vse - proste je jedno jestli ses z kosic nebo brna, body dostanes stejny. pak uz de o prospech. justice for all:)

tetraFejla řekl(a)...

all: Jestli to chápu správně, tak Paul nemá nic proti studiu snaživých a schopných Slováků (Vietnamců, Ukrajinců, cizinců obecně) na našich školách, ale je proti obcházení systému a přijímání podle prospěchu na gymplu. (Nedokážu si představit nic míň směrodatného.) Standby se proto podle mě mýlí, že by byli Slováci snaživější; aspoň o tom nemůžeme nic vědět, protože nedělali přijímačky.

A ještě něco, chlapi: jestli budete tahat do hospody intelektálský řeči a politiku, tak vám tady Renoš už nikdy nenalaje. ;-)

tetraFejla řekl(a)...

A ještě jedna poznámka k autorovi tohoto příspěvku: použitím silné kryptoanalýzy s veřejným klíčem a holistických detektivních metod se mi podařilo vypátrat, kdo se skrývá za nenápadným pseudonyem Pauleho. Jedná se o proslulého brazilského spisovatele jménem Paulo Coelho. Že mě to nenapadlo dřív!

paul řekl(a)...

TF ne ze bych vzivote necetl Dabel a Slecna Chantal, apod. Ale Pauleho znamena ze jo to napsal Paul. A vzhledem k tomu ze by se ten brazilský mág asi zbláznil budu raději psat něco jako napsal Paul

tetraFejla řekl(a)...

pauleho: Nezamlouvej to, nemáš se za co stydět. Ty nejen že jsi tu knížku četl, tys ji i napsal.

standby řekl(a)...

kasha: proto tam tu fotku nemam :)

4F: peas voe

paul řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
paul řekl(a)...

vlastne jo uz si celkem vzpominam jednou jsem dokajlil rano domu ehm po tequila party a rekl si ze neco napisu, tak jsem zkusil něco jako Alchymysta a celkem se to ujalo nakladatel to vzat a vydal no a tedkom jsem celkem v baliku vlaste sem litam z Brazilu jenom na kalby no ja se dlouho divil ze se vam nezdal muj portugalsky prizvuk divnej

Anonymní řekl(a)...

pauleho: Queria alugar um carro por um dia. Muito obrigado, senhor.