pátek, června 10, 2005

„Filmy jsou jako vlaky v noci"

aneb tento příspěvek se nebude zabývat ani konspirací na vyřazení jimmyho z komunikace se světem (nejprve pravý ucho, pak mobil, který jsem ovládal hlavně pravým uchem), ani rozcuchama středoškolských profesorů, ba ani zoufalým hledáním feminní identity namydlených rádiohlav. První polovina čtenářů odpadla a když naznačím simchovi, že nepůjde ani o lachtanní příběhy přešlých tvarohových hochů, tak doufám, že to dočte do konce alespoň adélka, roštěnka a neposedná víla s vizí brzkého konce mužství, paradoxně chlapům ne nepodobná, nonšalantní dáma s jemně vyvinutým citem porozumět oplzlým a nevhodným čuňačinkám hospodských povalečů, konějšivá mamča, co vždycky chlastala první ligu...

...první ligu mete mezi filmovými festivaly FF v Cannes (pro nepozorné: ano, budu psát o filmech*). V květnu proběhnuvší nabubřelá soutěžní přehlídka filmů tak trochu ukázala, kam současný film směřuje. Film v dnešní době může točit kdejaký uganďan, páč rozvoj digitálních technologií se ukázal být schůdnou cestou i pro méně bohaté filmové nadšence. Vzniká tak nepřeberné množství drsných a strohých snímku reflektujících sociální prostředí především autorů třetího a čtvrtého světa (Yameogo: Delwenge/Vstaňa a choď/) . Loni vyhrál jednu z hlavních cen diskutabilní snímek Fahrenheit 9/11 M. Moora a Tanovičova Země Nikoho (No Man´s Land). Letošní "přesun" hlavního hodnotícího hlediska poroty (v čele s Emirem Kusturicou) z politického aspektu na sociální lze vysledovat na udělení zlaté palmy belgickém dramatu Dítě (The Child) bratrů Dardennových, ve kterém bezdomovec prodá překupníkům své vlastní dítě, aby zachránil vztah ke své dívce. Pozoruhodný je také raketový nástup na filmovou scénu latinskoamerických zemí (především Mexiko, Brazílie, Argentina) a trendy Asie (Čína, Honkong, Korea, Thajsko, Indie, Singapur). Takže se letos můžeme těšit na adrenalinový snímek mexičana C. Reygadase Bitva na nebesích (Batalla en el cielo), nízkorozpočtovou Krev (Sangre) jeho krajana Amata Escalanteho, japonský Bashing, a netěšit na milón filmů z indického Bolywoodu. O tom, že i v Americe a Kanadě se dá natočit skvělý film nás určitě přesvědčí Jarmuschova filozofická komedie Zlomené květy (Broken Flowers), Trierova Manderlay (juhů!) a Cronenbergův film Historie násilí (A History of Violence). A protože náš blog čtou i děti, nesmím zapomneout zmínit další skandální film rakouského režiséra M. Hanekeho Skrytý (Caché), autora všem bohužel známé Pianistky. Tož takové to bylo v Cannes, za rok jedu zas.

Blíží se i český, podstatně civilnější (sem můžete jet i vy), filmový festival v Karlových Varech (1.-9.7), který letos stejně jako já oslaví 40. jubileum. Soutěžní sekce Na východ od Západu napovídá o stejné tendenci, kterou měl kromě Cannes i Febiofest, ukazovat lidem především filmy jinak nepřístupné, páč z dalekých "východních" krajů a povětšinou nízkorozpočtové. Očekávejte zmatek, krásné sály s prvotřídním zvukem, smrduté prameny tryskající všude po městě a Bartošku.

Abych teda nebyl pokrytec, tak článek shrnu jednou větou: Adélko stahuj jako nikdy!



* autor příspěvku chodil poměrně dlouhou dobu s (dnes už paní!) Mirkou Spáčilovou. více na stránkách respektu (ne o Mirce, ale o filmech!)

9 komentářů:

tetraFejla řekl(a)...

Škoda, že jsem ten článek Terezy Brdečkové četl už v pondělí; mohl jsem tě aspoň chvíli obdivovat, že něčemu rozumíš víc než Heba. ;-)

Nika řekl(a)...

pojedete nekdo na ten festak? do varu?

standby řekl(a)...

4F: ja si na nic nehraju, filmům prostě rozumím úplně nejvíc. ale hlavní smysl článku, oslovit psance osy adélu, se nějak minul účinkem, takže rezignuju

nika: ja mozna pojedu, ale s tebou? tsss, tak mozna v 60 (a to navic podle toho jestli me pozves na tu party :)

Nika řekl(a)...

cuba:ja sem se neptala tebe:)stebou.pch..jen v pripade milych reci, peknych lichotek, a zabavy.

standby řekl(a)...

nika: mily reci a lichotky bych jeste zvladl, ale nuda je se mnou jeste vetsi nez s tebou (takze velka)

Anonymní řekl(a)...

tak jsem to docetl. sice az ted, ale docetl..:) stahovat budu, ale zatim nemam co..

STEN řekl(a)...

No Man's Land získal cenu až minulý rok? Já ho viděl snad už před třema.

Anonymní řekl(a)...

jojo kubo, to je nesmnysl s tou zemi nikoho, ten film je este starsi nez tvoje trenyrky co mas prave na sobe (takze hodne)

standby řekl(a)...

sten: mas samozrejme pravdu a vyhravas trenyrky,co sem mel na sobe od dob kdy vstoupily SFOR do Bosny...

...ale mrzi me, ze si nikdo nevsiml toho, ze mi NENI 40let a ze sem NIKDY NECHODIL s Mirkou (bohuzel), mame ale nepozorne ctenare